Вторник, 21 Януари 2020

ndt banner2

Вторник, 21 Януари 2020
Всеки пети петокласник у нас не може да чете

Всеки пети петокласник у нас не може да чете

Днес започват „малките матури“, с които децата в края на четвърти клас показват какви знания са усвоили до сега

Близо 20% от децата, встъпващи в пети клас, не умеят да четат добре. Тази тенденция се затвърждава от външните оценявания, на които се подлагат в края на всяка учебна година четвъртокласниците. Изпитите, известни като „малки матури“, започват днес в цялата страна с препитване по Математика, а до следващия понеделник 11-годишните ще покажат своите знания по Български език, Човек и природа и Човек и общество. Резултатите от изпитите ще излязат официално в към 10 юни, но според експерти няма причина те да се различават значително от това, което са показали предишните випуски.

Според данните от миналата година около 20% от бъдещите петокласници не са усвоили основни знания и умения. Почти всеки четвърти ученик на 11 години не чете добре и има проблеми с разбирането на текст на български език. Интересно е, че по-добре по този показател се представят традиционно обучаващите се в частните училища, които задминават връстниците си от общинските и държавните всяка година. В рейтинговата класация на образователните институции, направена спрямо резултатите на миналогодишните четвъртокласници, топ 10 има 7 частни училища.

Интересни са и данните по области – най-често по-ниски резултати показват в Пловдив, Шумен, Кърджали, Пазарджик, Ловеч, а най-добро е представянето на децата от Варна, Смолян, Перник, Русе. София често е близо до средния резултат.

Оказва се, че голяма част от децата в държавните школа не успяват да овладеят общообразователния минимум за възрастта си в достатъчна степен. На практика масово учениците влизат в пети клас неграмотни, което налага осигуряването на допълнителни занимания с тях и индивидуални уроци, за да наваксат пропуските.

Досега най-ниски резултати на външните оценявания в края на 4 клас са отчетени през 2013 г., отбелязват експерти на МОН. Тогава около 27% от изпитаните са показали лоши резултати по български език и по математика. Специалисти коментират, че оценките и тревожната статистика е стреснала както родители, така и учителите, което леко подобрило резултатите през следващите две години. Процентът на децата, провалили се на изпита по български език достигнал около 20%, но лошата новина е, че не пада по-ниско.

Въпросите в изпита обикновено включват неща, които четвъртокласниците непрекъснато тренират в час  - диктовка, задачи към написан текст и граматични упражнения за откриване на сложни или прости изречения. Според специалисти, ако малчуганите положат усилие да възприемат материала в клас, не биха имали проблеми с външното оценяване. Статистиката от проверката на диктовката показва, че само около 60% от учениците пишат правилно звучните съгласни пред беззвучни съгласни и в края на думата, като сривът спрямо м.г. е с 27 процентни пункта. Едва 34.89% са покрили критериите за правопис на думите с „й“, а 16.09% - на условния правопис.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner