Сряда, 23 Октомври 2019
Сряда, 23 Октомври 2019
Ще ни цакат с билет за 2 лева поне още година

Ще ни цакат с билет за 2 лева поне още година

В автоматите за билети остават около 11 лева на ден от невърнато ресто, признават от Столичния електротранспорт

Неприятната ситуация, в която столичанин иска да плати с две монети по лев за билет в тролеи или трамваи, но апаратът не му връща очакваното ресто от 40 стотинки ще се разиграва многократно всеки ден поне още година. Автоматите, поставени в двата вида транспорт преди 8 години, нямат техническа възможност да връщат остатък от сумата, така реално Столична община цака ежедневно пътниците в градския транспорт с цена за едно пътуване от 2 лева.

От компанията, която обслужва апаратите – „Столичен електротранспорт“, признават, че надвнесената сума в автоматите се е покачила драстично след поскъпването на билетчето до 1,60 лева. За първите 8 дни от юни са събрани 86,80 лева над цената на издадените билети, така излиза, че на ден столичани дават по около 11 лева повече за пътувания с трамваи и тролеи. За година сумата ще набъбне до близо 4000 лева, а за година и половина, след колкото време се очаква да бъде решен проблема, вероятно ще се стигне и до около 5500 лева.

Автоматите не могат да бъдат преработени така, че да връщат ресто, така че се налага пълна подмяна на системата. От „Столичен електротранспорт“ не планират да заменят съществуващите машини с нови, защото това ще излезе скъпо на общината, а ще чакат въвеждането на електронната тикет система, която е планирано да заработи през есента на 2017 г.

„В следващите месеци стартира процедурата за изграждането на електронна система за таксуване в градския транспорт на София, която ще даде възможност за заплащане според време или разстояние“, е коментарът на компанията казаха във връзка с мерките, които ще се предприемат за недоразумението с новата цена на билетите.

Става ясно, че увеличението на билета не е технически обмислено и е изпреварило с месеци новата система, която може да го оправдае. Електронното плащане за пропътувано време и разстояние едва ли ще стартира в следващата година, през която столичани, пътуващи в трамваите и тролеите трябва да си приготвят точна сума, за да не пътуват за 2 лева.

Във връзка с надвзетите пари плъзнаха слухове, че се злоупотребява с тях, но от „Столичен електротранспорт“ и Центъра за градска мобилност уверяват, че контролират изцяло процеса на събирането им. На всяко тролейно и трамвайно депо имало комисии, които отчитали колко е събрано във всяка машина и записвали сумите в протоколи.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар