Неделя, 15 Декември 2019

ndt banner2

Неделя, 15 Декември 2019
ВСС прие оставката на председателя на Софийски градски съд Калоян Топалов

ВСС прие оставката на председателя на Софийски градски съд Калоян Топалов

Калин Калпакчиев предложи Топалов да бъде награден със златен почетен знак

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие оставката на председателя на Софийския градски съд Калоян Топалов. Тя влиза в сила на 2 октомври. Топалов подаде оставка в средата на месеца, макар че до края на шефския му мандат има близо 3 години. Освен председателския пост Топалов напуска и съдебната система. В интервюта, които даде по темата, той обясни, че зад оставката му няма натиск.

Калин Калпакчиев предложи Калоян Топалов да бъде награден със златен почетен знак. "Усилията, които положи, заслужават адмирации. Всички проверки показаха, че съдът работи добре. Висшият съдебен съвет му дължи отличието, доколкото не успя да защити името на съда и председателя му от публичните нападки", подкрепи го Юлия Ковачева. Калпакчиев дори допусна, че липсата на подкрепа от ВСС за съда има принос за оставката на Топалов.

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев обаче се противопостави на предложението за награда. Според него Топалов не я заслужава, тъй като нямал пълен мандат на поста. Освен това според Колев този почетен знак се връчвал при пенсиониране, на хора с 35-годишен стаж в системата. Мнозинството се солидализира с Колев и отказа награда за Топалов.

След оставката на Топалов съветът прие и тази на заместничката му Биляна Балинова. Тя също си тръгва и от ръководния пост и от системата. "Няма да е предложа за награда, за да й спестя унижението, на което подложихте Топалов", обясни преди това Калпакчиев.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner