Сряда, 13 Ноември 2019
Сряда, 13 Ноември 2019
Хелзинкският комитет спъва кандидатурата ни за домакин на Евроагенцията по лекарствата

Хелзинкският комитет спъва кандидатурата ни за домакин на Евроагенцията по лекарствата

От организацията на Красимир Кънев изразяват опасения дали в страната ще се спазват правата на хората с различна сексуална ориентация

От Българския хелзинкски комитет оспорват позитивите на домакинството ни за Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), съобщава Нюз.бг. В открито писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, до председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, до председателя на ЕП Антонио Таджани и до директора на ЕМА - Гуидо Рази, с копие до премиера Бойко Борисов от БХК изразяват опасения дали ще се опазват правата на хората с различна сексуална ориентация. 

Повод за писмото до ръководителите на европейските институции е кандидатурата на град София за домакин на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и писмото на група ЛГБТ служители на агенцията от 29 август 2017 г., обясняват от БХК. 

В това писмо групата ЛГБТ служители се притеснявали новото седалище на институцията да бъде в държава-членка, която не признавала семействата на лица от един и същ пол. 

При предаване на документите за кандидатурата на София за домакин, министър-председателят на Република България Бойко Борисов заяви, че служителите на ЕМА и техните семейства ще имат безпрепятствена релокация в България и достъп до отлични условия за жилищно настаняване, образование, здравни услуги и възможност за работа. 

При представянето на кандидатурата на България в Брюксел на 19 септември 2017 г. заместник-министърът на здравеопазването на Република България Мирослав Ненков пък отговори на тревогите повдигнати в писмото на служителите на агенцията с това, че ежегодно в София се провежда ЛГБТИ парад на гордостта, припомнят от БХК. 

От комитета на Красимир Кънев припомнят и изявлението на премиера Борисов от 22 юни 2017 г., който споменава, че "не трябва толкова да се парадира" и че е абсурдно да се говори за преследване на ЛГБТИ хората в България. 

"С настоящето си писмо бихме желали да посочим, че притесненията на служителите на ЕМА, които са част от ЛГБТИ общността, са напълно основателни", пишат от БХК. 

Като причина за своите притеснения те привеждат примера, че българското правителство не признава нито брак, нито друга форма на узаконяване на семейството между лица от един и същи пол, независимо дали става въпрос за семейство на български и чуждестранен гражданин или на двама чуждестранни граждани. Това се излага в писмо от 19 октомври 2011 г. на Министерството на външните работи на Република България до правозащитната организация Български хелзинкски комитет, изпратено за целите на проучването "From A to B: comparative survey in seven cases on the (non-)recognition of same-sex couples moving from one European country to other" на юридическия факултет на Университета в Лайден (Холандия). 

Точните думи, написани от организацията на Красимир Кънев са: "С това България нарушава Директива 2004/38/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 г. относно правата на гражданите на Съюза и на членовете на техните семейства да се движат и да пребивават свободно на територията на държавите членки (Директива за свободно движение). 

Страната отказва да третира семейства и партньорства между лица от един и същи пол като такива и по този начин нарушава свободата на движение и подкопава фундаменталния принцип на Европейския съюз", смятат защитниците на правата. 

В практиката си българският съд отказва защита от домашно насилие на лица от техен партньор от същия пол. Българският наказателен закон не признава престъпленията от омраза на основа на сексуалната ориентация и половата идентичност или изразяване на пола, пишат от БХК. 

От БХК оспорват експертизата на нашия съд и законодателство. "Дългогодишният отказ на българския законодател да признае хомофобския и трансфобския мотив като признаци на престъплението, обуславящи по-тежко по вид и размер наказание, нерядко водят до цялостен отказ да се разследват или преследват такива престъпления. 
Този въпрос е добре документиран от Амнести Интърнешънъл в два специални доклада - "Да променим законите, да променим съзнанието: Противодействие на престъпленията от омраза с мотив хомофобия и трансфобия" и "Заради това, което съм: Хомофобия, трансфобия и престъпления мотивирани от омраза в Европа", пишат до евролидерите хората на Кънев. 

В откритото писмо от БХК използвайки данни от доклад на Агенцията на Европейския съюз за основни права (FRA), публикуван през март 2016 г. намекват, че представители на изпълнителната власт в анкетираните 19 държави имат предразсъдъци към ЛГБТ. 
Те обвиняват учебното съдържание както и мнението на мнозина здравни експерти, които все още третират хомосексуалността като психопатология. 

От БХК привеждат пример, че в България правата на хората с друга сексуална ориентация са зачетени на 24%, а максимумът бил 100%, съгласно Rainbow Map за 2016. 

"В България липсва законоустановена процедура за промяна на пола. По тази причина признаването на пола на лица, които не се идентифицират с пола, приписан им при раждане, е възможно единствено със съдебно решение", пишат от БХК. 

"Съгласно данните на Евробарометър за дискриминацията в ЕС през 2015 г. България е на дъното сред страните, членки на ЕС, по подкрепа за еднополовите бракове с едва 17% (при 61% средно за ЕС). Парламентарно представените политически партии от 1989 г. насам или открито се противопоставят на идеи в тази посока, или избягват да заемат позиция", се казва в писмото на БХК. 

От организацията на Красимир Кънев настояват правителството да сформира работна група с включването на ЛГБТИ организациите. Целта на тази група, според авторите на писмото ще е "за преодоляване на неравенството на ЛГБТИ гражданите и чужденците в Република България, както и на пречките за домакинство на европейски агенции на териториите на Република България". 

Подписани под писмото са Венета Лимберова от "Младежка ЛГБТ Организация Действие", Симеон Василев от Фондация "GLAS", Моника Писанкънева от Фондация "Ресурсен Център Билитис" и председателя на БХК Красимир Кънев.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар