Неделя, 15 Декември 2019

ndt banner2

Неделя, 15 Декември 2019
Президентът върна предложението за назначаването на Георги Чолаков за шеф на ВАС

Президентът върна предложението за назначаването на Георги Чолаков за шеф на ВАС

На 11 септември предишният състав на ВСС избра Чолаков за шеф на ВАС

Президентът Румен Радев върна на Висшия съдебен съвет предложението му за назначаване на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд. Това обяви лично държавният глава пред медиите малко преди да замине на официално посещение в Полша.

"Днес върнах предложението за Георги Чолаков на новия Висш съдебен съвет, който е носител на нова легитимност. Очаквам неговото предложение, съобразено с всички законови процедури. Имам такова право, има и законови процедури, които казват как трябва да бъде извършен този избор", заяви президентът.

На 11 септември предишният състав на ВСС избра Георги Чолаков за шеф на ВАС. Той бе подкрепен от 20 от членовете на съвета, а петима от тях гласуваха за конкурента му Соня Янкулова.

Дни по-късно Румен Радев даде заявка, че няма да подпише указа за назначаването на Чолаков, а ще очаква подкрепата за тази кандидатура и от новия състав на ВСС.

През седмиците, в които се очакваше решението на президента, се зародиха спорове какво трябва да направи ВСС, ако се стигне до връщането на предложението - дали просто трябва да гласува отново само за Чолаков, дали не трябва да се гласува и за двете кандидатури или пък да се пристъпи към обявяване на нова процедура.

Според Правилата за избор на председателите на ВКС и ВАС и главен прокурор, приети от предишния състав на ВСС, ако президентът не подпише указа, тогава се пристъпва към откриването и провеждането на изцяло нова процедура.

Последното вече е правено. През 1998 г. тогавашният състав на съвета избра Бойко Рашков за главен прокурор. Президентът Петър Стоянов изчака конституирането на нов състав на ВСС и на 15 януари 1999 г. издаде указ, с който върна предложението за назначаването на Рашков за обвинител №1.

Пет дни по-късно - на 20 януари 1999 г. заседава ВСС. Тогавашният правосъден министър Васил Гоцев докладва указа на Стоянов, добавя, че към него няма мотиви, напомня, че в специално обръщение президентът е взел предвид призив на ВСС да върне предложението, става ясно от протокола от заседанието, с който "Правен свят" разполага.

Гоцев директно предлага да се пристъпи към нова процедура. Идеята му въобще не е подложена на гласуване и явно няма нужда, защото никой не възразява. Членовете на съвета започват дебат по процедурни въпроси.

Те обсъждат дали участниците в процедурата за избор на главен прокурор, при която печели Рашков, трябва автоматично да попаднат в списъка с кандидатите в новата процедура или отново да бъдат предложени. Освен Рашков, по онова време номинирани са били Росен Димов и Явор Бояджиев (по-късно той се отказва).

Според някои членове на ВСС тогава трябва да се приеме, че предложенията за тези тримата вече са направени. Други, като Румен Янков и Анна Банкова изтъкват, че първият избор вече е приключил. Крайното решение е, че "за направени предложения ще се смятат тези, които са постъпили от 20 януари 1999 г. до приключване избора за главен прокурор".

Другият въпрос, по който членовете на ВСС дебатират тогава, е дали да има срокове за внасяне на номинации или да се даде възможност за предложения до датата на избора. Накрая се обединяват "да не слагат рамка", защото може нещо да изникне.

Последната тема, обсъждана по онова време, е дали ще бъде искана писмена концепция или е достатъчно изслушването на кандидатите на заседанието по избора. Здравко Трифонов например казва, че не е необходима писмена концепция, защото "това не е за разработка на някакъв икономически проект", тя му навявала на икономика, на финанси, на всичко друго. Най-добро, по думите му, било едно вербално представяне.

В крайна сметка ВСС приема да има само изслушване, без писане.

Кандидати в новата процедура са Никола Филчев, Васил Миков, Росен Димов и Бойко Рашков.

На 16 февруари 1999 г. ВСС избира Никола Филчев за главен прокурор.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner