Сряда, 22 Януари 2020

ndt banner2

Сряда, 22 Януари 2020
Велизар Енчев поиска от главния прокурор проверка в Министерство на отбраната

Велизар Енчев поиска от главния прокурор проверка в Министерство на отбраната

"Когато министър говори за позорни практики при сключване на сделки за бойна техника, при това в оглавяваното от него министерство, това е основание за прокурорска проверка", смята Енчев

ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Г-Н СОТИР ЦАЦАРОВ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР,

На 30 септември т.г., в интервю за Нова телевизия, министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че в Министерството на отбраната са получавани комисионни при сключване на сделки, като визира посредници по сделките, без обаче да назове имена на лица и фирми. Оправданието му бе, че се страхува от съдебен процес срещу него.

В същия ден министър Каракачанов посети Варна, където заяви следното: „При предишното закупуване на бойна техника, вземете цените, сравнете ги с изходните цени на фирмите, от които сме ги купили, и ще видите, че се оказва, че по наше желание са завишавани цените - десетки милиони евро. Подобен позор не трябва да се позволява…“

Когато министър говори за позорни практики при сключване на сделки за бойна техника, при това в оглавяваното от него министерство, това е основание за прокурорска проверка.

Министър Каракачанов е длъжен да предостави цялата информация за служебните лица в МО и за частните фирми, завишили цените на купената бойна техника и неправомерно облагодетелствани от комисионни. В конкретния случай, по признанието на самия министър, са настъпили щети за държавния бюджет, което задължава МО да сезира Военна прокуратура.

Тъй като до момента това не е направено, смятам за свой граждански дълг да сезирам оглавяваната от Вас прокуратура за корупционни практики в Министерството на отбраната.

С оглед на гореизложеното, както и поради необходимостта да се предотвратят противоправни действия в МО при предстоящи сделки за военна техника, моля да възложите извършване на проверка, съгласно данните, оповестени от министър Красимир Каракачанов на 30 септември 2017 г. ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ 18 октомври 2017 г.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner