Петък, 14 Декември 2018
Петък, 14 Декември 2018

Борисов и председателят на Европейския съвет Доналд Туск, обсъдиха темата за Западните Балкани

Борисов и председателят на Европейския съвет Доналд Туск, обсъдиха темата за Западните Балкани

Българският премиер посочи, че страната ни се подготвя отговорно за своето първо председателство

Премиерът Бойко Борисов и председателят на Европейския съвет Доналд Туск обсъдиха приоритетите по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Двамата са разговаряли и за предстоящата среща на върха на тема "Западни Балкани" през май в София.

Двамата се срещнаха в Брюксел преди заседанието на Европейския съвет, съобщиха от правителствената информационна служба.

Българският премиер посочи, че страната ни се подготвя отговорно за своето първо председателство и в сътрудничество с останалите страни от Тройката председателства.

Активно се работи с Естония за постигане на максимална приемственост по отворените досиета, каза Борисов и изтъкна, че по време на своето председателство България ще търси баланс и консенсус по актуалните теми на Европейския съюз.

Бойко Борисов и Доналд Туск обсъдиха и организацията на срещата на върха през май 2018 г. в София, на която двамата ще бъдат домакини.

"Темата за Западните Балкани е важна не само за страните от региона, но и за целия Европейски съюз“, е общото мнение на Борисов и Туск.

Според тях Българското председателство създава подходяща обстановка за конструктивно обсъждане на темата за европейската перспектива на държавите от Западните Балкани, гарантиране на икономическото развитие на региона, неговата транспортна, енергийна, инфраструктурна и дигитална свързаност с Европейския съюз.

Председателят на Европейския съвет даде подкрепата си за постигане на приоритетите на Българското председателство.

"Очаквам Българското председателство и предстоящата среща на върха в София да дадат възможност на страната ви да изиграе конструктивна роля при справянето с предизвикателствата на европейския дневен ред“, подчерта Доналд Туск и посочи, че ще разчита на българското правителство да бъде стабилен партньор за единството в региона.

По-рано премиерът Борисов се срещна с върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини. С нея също бяха обсъдени един от основните приоритети на нашето председателство, а именно Западните Балкани.

Премиерът на Великобритания Тереза Мей също разговаря с българския премиер Бойко Борисов. По думите му България и Великобритания ще продължат доброто си сътрудничество за гарантиране на сигурността в Европа, управлението на миграцията и борбата с тероризма.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар