Вторник, 11 Декември 2018
Вторник, 11 Декември 2018

Надявамe се за достъп до Шенген през 2018 г.

Надявамe се за достъп до Шенген през 2018 г.

България се справя най-добре с опазването на външната граница

„Изпълнили сме всички критерии за влизане в Шенген. Надявам се догодина поне по въздух и море да получим достъп”. Това заяви външният министър Екатерина Захариева. В същото време тя изтъкна, че така или иначе в момента Шенгенското споразумение не работи заради засиления граничен контрол, предизвикан от незаконната миграция.

„Фактът е, че България се справя най-добре с опазването на външната граница. А в същото време не сме членове на Шенген”, изтъкна Захариева. А относно спора около граничната ограда с Турция, министърът коментира: „Няма държава, която да не благодари на България за тази ограда”.

На фона на задълбочаващата се криза в Испания, тя заяви: „Диалогът между Мадрид и Каталуния трябваше да се случи преди референдума. Над 600 фирми напуснаха Каталуния на фона на напрежението и нестабилността. Привържениците на независимостта призовават по-скоро за нови избори. А по-голямата част от тях настояват за оставане на ЕС”.

"Ако Каталуния обяви независимост, какво ще стане? Няма да бъде призната от останалите страни. Тук на Балканите също има много голямо напрежение. Все пак не може да се прави аналогия със случая с Косово. От много години говорим за общ пазар и Европа на регионите, където границите нямат значение. Надявам се да има повече разум в Каталуния", каза тя, цитирана от Нова тв.

Тя допълни, че отношенията на страната ни с Христо Стоичков са добри: "Надявам се неговото изказване да не ни е създало проблем. Думите му бяха лична позиция, а не на държавата".

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар