Понеделник, 09 Декември 2019

ndt banner2

Понеделник, 09 Декември 2019
Добруджа пак протестира срещу добива на газ

Добруджа пак протестира срещу добива на газ

Протестите в Добруджа срещу инвестиционното намерение за проучвания и добив на природен газ продължават.

В общината на Генерал Тошево започва последното обществено обсъждане на доклада за оценката на въздействието върху околната среда на намерението за проучване и добив на природен гас в находище "Спасово", съобщава БНР.

Предложението предизвика поредица от протести в последните месеци. По-рано днес, в центъра на Генерал Тошево недоволни земеделци струпаха над 150 броя селскостопанска техника. Беше прочетена декларацията на Асоциацията на българските зърнопроизводители, в която те се обявяват срещу тази неприсъща за Добруджа дейност. 

Според тях, исканата 35-годишна концесия ще умножи многократно всички рискове и ще се отрази пагубно на земеделието, което е основен поминък в региона. 

Започва и последното обществено обсъждане. Това ще е и кулминацията на недоволството на добруджанци, казват хората и допълват, че целта му е възможно повече хора да изразят притесненията си и да зададат въпросите си. 

Хората тук са подготвени и очакват адекватни отговори от експертите, представители на фирмата инвеститор. До момента, по думите на местните жители, такива не са получени. 

Докладът не трябва да бъде одобряван от екоинспекцията във Варна, категорични са те. Хората са приготвили противогази и щипка, с която не искат да посрещнат, а да изпратят експертите. Докладът, според тях, е пренебрежително написан спрямо хората. 

С възгласи "Добруджа не се предава" и "Добруджа не се продава" и с песента "Хубава си моя горо" те вече заемат местата си в залата за последното обществено обсъждане. 

От инициативния комитет са подготвили и автомобилно шествие към село Кардам и гранчния пункт "Йовково".

"Категорични сме, че земеделската земя е за производство, а не за добив на природен газ. Целим напълно да се отмени инвестиционното предложение", заяви Красимира Крумова от асоциацията на зърнопроизводителите в Генерал Тошево. 

От Добруджанския фермерски съюз също излязоха с декларация против добива на газ в региона, в която заявяват, че са срещу даването на положителна оценка по доклад за оценка на въздействието на околната среда относно проекта за находище в Спасово.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner