Сряда, 19 Декември 2018
Сряда, 19 Декември 2018

В парламента е внесена кандидатурата на Кирил Ананиев за здравен министър

В парламента е внесена кандидатурата на Кирил Ананиев за здравен министър

Очаква се кандидатурата на новия здравен министър да бъде гласувана на утрешното заседание

В деловодството на Народното събрание е постъпило проекторешение, с което Министерски съвет предлага Кирил Ананиев за министър на здравеопазването, предава БГНЕС. Очаква се кандидатурата на новия здравен министър да бъде гласувана на утрешното заседание.

Кирил Ананиев е зам.-министър на финансите в повечето правителства още от времето на кабинета „Костов” и изготвя държавните бюджети. Беше и министър на финансите в служебния кабинет на Огнян Герджиков.

Проблемите в сферата на здравеопазването не са му чужди, защото от години е в управата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В момента е начело на Надзорния съвет на НЗОК.

До номинацията на нов здравен министър се стигна, след като проф. Николай Петров подаде оставка и тя беше приета от премиера Бойко Борисов.

Ако Кирил Ананиев бъде избран за министър на здравеопазването, това ще бъде пореден път след 1989 г., когато начело на сектора ще застане специалист, който не е лекар. Първият такъв случай бе по времето на управлението на Симеон Сакскобургготски, когато министър стана Славчо Богоев. В първото правителство на Бойко Борисов също имаше здравен министър извън лекарските среди – юристът и настоящ депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова.

 

Оставете коментар