Четвъртък, 13 Декември 2018
Четвъртък, 13 Декември 2018

Увеличават ученическите стипендии от 50 на 60 лева

Увеличават ученическите стипендии от 50 на 60 лева

Това става ясно от проект на постановление за условията и реда за получаване на стипендии от учениците след завършено основно образование

Максималната стипендия за успех в училище скача от 50 до 60 лв. Това става ясно от проект на постановление за условията и реда за получаване на стипендии от учениците след завършено основно образование, публикуван за обществено обсъждане.

Така наградите за успех вече ще варират между 21 лв. и 60 лв. Право на стипендия ще имат както учениците в дневна и индивидуална форма на обучение, така и записаните в комбинирана форма на обучение. Месечно поощрение за успех ще се полага и на гимназистите, които учат чрез работа и са част от долната система, уточнява в. Монитор.

Същото се отнася и за ученици със специални образователни потребности, които са завършили основно образование и са продължили обучението си в класовете от първи или втори гимназиален етап. Учениците в интернатите пък ще получават по 33 лв. месечно за лични нужди. Държавни стипендии ще получават и учениците в частните училища, съобщи зам.-министърът на образованието Деница Сачева по време на форум, посветен на частните школа у нас. Средствата за бонусите за успех са заложени в бюджета за 2018 година.

Почти половината частни ученици - 48%, са с отличен успех, показва пък проучване на Софийския университет, посветено на частното училищно образование в България. В него са участвали 257 деца от 10 училища, обясни проф. Нели Бояджиева. 37% от анкетираните деца пък са с много добър успех, показва още проучването. Частните училища оставят верни на традицията си да се придържат към по-малки паралелки, като на един учител се пада да преподава на 4 пъти по-малко ученици, в сравнение с колегите им от държавните и общински школа.

В платените училища у нас се обучават 14 хиляди ученици, отчете шефката на Българската асоциация на частните училища Мария Каменова. С форума организацията отбеляза своя 20-годишен юбилей.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар