Понеделник, 19 Ноември 2018
Понеделник, 19 Ноември 2018

Посланик: Искаме българите да останат в Лондон след Брекзит

Посланик: Искаме българите да останат в Лондон след Брекзит

Лондон планира да даде статус на постоянно пребиваващи на българите, които вече живеят и работят във Великобритания

Това заяви посланик Ема Хопкинс в Пловдив днес по повод предстоящия Брекзит, предаде Plovdiv24.bg. 

"Искаме да кажем на българите, че бихме искали да останат. Ценим хората, които идват да учат във Великобритания. Ценим хората, които допринасят за икономиката на Великобритания. Целта ни е, когато един българин получи статус на постоянен гражданин, то той да го притежава завинаги, дори и ако в един момент се върне в България, то пак ще продължи да го има", каза Ема Хопкинс.

По думите й в момента Лондон очаква единствено съгласие от ЕС по това предложение. 

За тепърва пристигащите посланик Хопкинс поясни, че след Брекзит, който ще се случи след март 2019 година, ще има 2-годишен преходен период. 

"А и след това ние винаги ще имаме нужда от хора, от имигранти от Европа, но трябва да решим кои сектори са важни за нас и за кои сектори ще имаме нужда от хора". Визи за Великобритания обаче няма да са нужни", категорична бе тя. 

"Имаме договорености с много държава по света, които не се нуждаят от визи. Не смятам, че ще наложим визи на най-близките ни 27 приятели в Европа, сред които е и България", поясни британският посланик у нас.

Ема  Хопкинс присъства на тържествата военна церемония на Британските военни гробища в Пловдив. Тя е известна с името "ден на маковете" и се провежда в цял свят в памет на загиналите британски войници в Първата световна война. В централния гробищен парк в Пловдив са погребани 56 британски войници и един българин, преводач, като повечето са загинали през септември, октомври и ноември 1918 година.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар