Понеделник, 20 Май 2019
Понеделник, 20 Май 2019
Коледни добавки ще получат пенсионерите с пенсия до 321 лева

Коледни добавки ще получат пенсионерите с пенсия до 321 лева

Те обхващат 57% от възрастните хора, обяви Бисер Петков

Коледни добавки ще получат пенсионерите с размер на пенсията до 321 лева, обяви социалният министър Бисер Петков пред БНТ.

"Задно с министъра на финансите сме внесли предложение за изплащане на еднократна допълнителна сума през декември за пенсионерите, които получават пенсия до 321 лева, това са 57% от всички", отчете Петков. На този етап обаче точния размер на добавката не е уточнен.

"Имаме проблем на пазара на труда с недостиг на работна сила. Има целенасочени политики, с които се насърчават майките да се връщат по-бързо в заетост", коментира още социалният министър.

 

Свързани статии (по етикет)

 • От днес: Пенсионерите избират по коя формула да се пенсионират

  От днес бъдещите пенсионери ще могат сами да избират по коя методика да се изчислява пенсията им. Електронен калкулатор на интернет сайта на НОИ и експерти ще им помагат да изчислят кой от двата варианта е по-изгоден за тях.

  В събота влязоха в сила обнародваните в "Държавен вестник" промени в Кодекса за социално осигуряване. Те дават право на хората да избират до 1 януари 2023 година по коя методика да се изчислява индивидуалният им коефициент и съответно размерът на пенсията - с осигурителния доход след 2000 година, или с включване на трите най-добри последователни години от последните 15 г. преди 1 януари 1997 година и осигурителния доход след тази дата.

  Няма опасност да настъпи объркване при попълването на заявленията, успокои шефът на социалната комисия в парламента Хасан Адемов пред БНР. Направена е организация по регионалните управления „Социално осигуряване“, включително и с мобилни приемни, за да имат хората достъп до необходимата информация. Смятам, че всички мерки са предприети, коментира депутатът от ДПС. Той обясни, че по закон всяка новоотпусната пенсия е по-висока от отпуснати в предходни години пенсии, "защото във формулата за изчисляване на пенсиите има един параметър - среден осигурителен доход за страната една година преди датата на пенсиониране, а той винаги расте".

 • Пенсионерите сами ще избират как да се изчислява пенсията им

  От днес бъдещите пенсионери ще могат сами да избират методиката, по която да бъде изчислявана пенсията им. Електронен калкулатор на интернет сайта на НОИ и експерти на място ще им помагат да изчислят кой от двата варианта е по-изгоден за тях, съобщава БНТ.

 • Парламентът прие промени в Кодекса за социално осигуряване

  Промените дават възможност на хората до 1 януари 2023 г. да могат да избират по коя методика да бъде изчисляван индивидуалният коефициент при отпускане на пенсията им

Оставете коментар