Понеделник, 19 Ноември 2018
Понеделник, 19 Ноември 2018

Първата група от български антарктици заминава за остров Ливингстън

Първата група от български антарктици заминава за остров Ливингстън

Първата група от участници в 26-ата Национална антарктическа експедиция заминава за остров Ливингстън с полет в 19.05 ч. от Летище "София"

Това съобщи ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев, който е и директор на Българския антарктически институт.

В първата група от заминаващи са командирът на Българската база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън инж. Йордан Йорданов, лекарят Цветан Василев, енергетиците Станимир Модев и Йордан Тодоров, геодезистът доц. Борислав Александров, геологът Стефан Велев, физикът Васил Гурев и логистиците Драгомир Матеев и Николай Чальов.
 
Групата ще пътува с граждански полети по маршрута София - Рим - Сантяго де Чили - Пунта Аренас. От Пунта Аренас полярниците ще продължат със самолет на бразилските военновъздушни сили до съседния на българската база остров Кинг Джордж. Оттам те ще пътуват до базата с наетия малък 23-метров ветроходен кораб "Аустралис".

Заради ограничения обем на трюма на кораба, ще може да бъдат превозени само минимално количество пресни хранителни продукти, които ще се товарят в аржентинското пристанище Ушуайа, така че до пристигането на испанския кораб "Хесперидес" - около Коледа, менюто в базата ще е главно от варива и консерви от запасите от предните години.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар