Неделя, 23 Февруари 2020

ndt banner2

Неделя, 23 Февруари 2020

Синодът отказа Българската православна църква да стане майка на Македонската църква

Синодът отказа Българската православна църква да стане майка на Македонската църква

Св. Синод най-вероятно ще разгледа предложението на заседанието си на 27 ноември, но едва ли ще вземе решение тогава

Светият Синод на Българската православна църква (БПЦ) ще се консултира с другите 14 поместни православни църкви, сред които са руската, сръбската и гръцката, преди да вземе решение дали да признае Македонската православна църква - Охридска архиепископия, пише "Дневник", позовавайки се на изявление от секретариата на Св. синод по повод огласеното вчера в предаването "Вяра и общество" по БНТ писмо от македонските висши духовници, в което се казва, че македонската църква е готова да обяви българската за майка църква, която пък първа да признае нейната самостоятелност. 

Македонската православна църква - Охридска архиепископия, се отделя от Сръбската православна църква и обявява автокефалност през 1967 г., но до днес не е призната от нито една от православните църкви. В писмото си Синодът на Македонската църква изказва очакване българският патриарх Неофит да постави проблема пред Вселенската патриаршия и да се застъпи за обединението. 

От секретарята казаха, че Св. Синод най-вероятно ще разгледа предложението на заседанието си на 27 ноември, но едва ли ще вземе решение тогава. Причината е, че въпросът се смята за изключително важен и ще трябва Св. синод да проведе консултации с 14-те поместни православни църкви – Константинополската партиаршия, Еладската, Албанската, Полската, Кипърската, Румънската, Сръбската, Грузинската, Руската църква, православните църкви на Америка, Чешките земи и Словакия, както и Йерусалимската, Александрийската, Антохийската патриаршия.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner