Петък, 15 Ноември 2019
Петък, 15 Ноември 2019
България домакин на "16+1", китайски милиард към нас

България домакин на "16+1", китайски милиард към нас

Имаме една година, през която можем и в Изтока, и в Запада да сме водещи, посочи Бойко Борисов в Будапеща, където се провежда среща на върха във формата "16+1"

България ще бъде домакин на Седмата среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай през 2018 г. 

Това стана ясно по време на срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, която се провежда в Будапеща. Там се събират 16 европейски държави плюс Китай - "16+1". 

"Признателен съм на премиера на Китай Ли Къцян, на министър-председателя Виктор Орбан, на всеки един от моите колеги за подкрепата им България да бъде домакин на следващата среща на върха по инициативата „16+1”, каза премиерът Бойко Борисов.

Китайското правителство ще отдели сумата от 1 млрд. долара за нуждите на държавите в Централна и Източна Европа. Това заяви китайският премиер Ли Къцян по време на среща на върха във формата „16+1". 

„Високата степен на мобилизация и мотивираност на правителството, произтичащи от организацията на председателството на ЕС, ще допринесат и за подготовката и обезпечаването на едно успешно домакинство на Седмата среща на върха „16+1” в София“, смята Борисов.

Основната цел на форума „16+1” е задълбочаването на търговското и икономическо сътрудничество между държавите участнички и насърчаването на двустранни и многостранни партньорства.

В делегацията, ръководена от министър-председателя, са министрите на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, на икономиката Емил Караниколов, на туризма Николина Ангелкова, както и заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева.

Българският премиер Бойко Борисов призова за споразумение между Евросъюза и Турция, което да изчисти спорните моменти в отношенията между двете страни. Изказването му дойде по време на срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, която се провежда в Будапеща.

В рамките на форума е предвидено и подписването на Протокол за сътрудничество в селскостопанската сфера между българското Министерство на земеделието, храните и горите и Генералната администрация за надзор на качеството, инспекция и карантина на Китайската народна република.

Инвестициите от Китай отговарят на това, което винаги съм казвал, че ще е от полза за Балканите - инфраструктурните проекти, за които сме говорили. Мисля, че нещата в момента са много реални. На 6-ти и 7-ми декември ще проведем преговори за финансиране на транспортен коридор № 8.

Това каза в Будапеща премиерът Бойко Борисов след съвместните изявление с унгарския му колега Виктор Орбан и с китайския премиер Ли Къцян, по време на които официално беше обявено домакинството на България на следващата Среща на върха по инициативата "16+1".

Винаги съм твърдял, че когато една държава е стабилна, когато и политическата класа, и хората работят за просперитета й, нещата се случват. Имаме една година, през която можем и в Изтока, и в Запада да сме водещи. Форматът на 17 май ЕС – Западните Балкани ще бъде една репетиция за 16+1“, отбеляза българският министър-председател.

Факт е, че благодарение на всички партии, колкото и в България да се дрънкаме и да си говорим, България стои много стабилна на фона на всички останали и генерира доверие. Така че с общи усилия имаме шанс не само да ни забелязват и да ни дават председателства, но и да постигнем реални резултати за региона и за нас самите.

На 6 и 7 декември в България ще бъдат лидерите на Западните Балкани заедно с един от финансовите инвеститори – Световната банка, с който ще се водят преговори за финансирането на Коридор №8 и не само на него.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар