Събота, 22 Февруари 2020

ndt banner2

Събота, 22 Февруари 2020

Румен Радев: Спортът може да помогне за изкореняване на агресията и ще даде здраве на нацията

Румен Радев: Спортът може да помогне за изкореняване на агресията и ще даде здраве на нацията

По думите му дълбоката обществена криза през последните десетилетия не е подминала и спорта

Спортът може да спомогне за изкореняването на агресията в училище, в дома, по улиците, заяви президентът Румен Радев. Спортът ще ни върне и самочувствието, ще даде здраве на младите и на нацията, ще спести огромни разходи за здравеопазване, каза още той на тържественото събрание, с което Националната спортна академия "Васил Левски" отбеляза 75-ата си годишнина, предаде БТА.

По думите му дълбоката обществена криза през последните десетилетия не е подминала и спорта.

"Държавата се отдръпна от финансирането му, отдръпна се от много важни помощни, регулаторни, контролни и обединяващи функции, каза държавният глава пред присъстващите. Напоследък се задоволяваме и с един медал от олимпиада, за спортна култура сред българската младеж трудно можем да говорим", добави държавният глава.

Радев подчерта, че спортът далеч не е само физическо развитие, а развива също бързината и гъвкавостта на мисълта, изгражда характера, възпитава в екипен дух, спортментство, а обединява нацията, сближава хората и народите, носи мир. Той добави също, че в развитите държави спортът вече е част от икономическото развитие на страната.

"Още преди 75 години държавното ръководство на България осъзнава ролята на спорта за общественото развитие и полага основите на Държавното висше училище за телесно възпитание. През всички тези години НСА отстоява своята мисия да утвърждава ценностите на спорта, олимпийските идеали, и да развива спортната наука", каза още президентът.

Обръщайки се към преподавателите и академичния състав на НСА, той благодари за всичко, което са правили и продължават да правят за българския спорт.

Радев награди НСА с Почетния знак на президента на България, а получи като дар пластика на символа на спортната академия - нейната арка.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също поздрави присъстващите като заяви, че това е едно от най-силните и най-качествените висши училища в София.

"Все повече стават децата ни в спортните зали, на басейните", посочи тя и благодари за дългогодишното отлично сътрудничество на НСА със Столичната община.

Фандъкова изтъкна предстоящото домакинство на София като европейска столица на спорта през 2018 година и открои усилията на общината за възстановяване и изграждане на спортната инфраструктура.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner