Четвъртък, 13 Декември 2018
Четвъртък, 13 Декември 2018

Службите лъжат за това дали ни подслушват незаконно, заяви Бойко Рашков

Службите лъжат за това дали ни подслушват незаконно, заяви Бойко Рашков

Няма как да се гарантира дали граждани, журналисти, политици и магистрати не са подслушвани незаконно, защото службите давали лъжливи отговори

В осем от десет случая службите лъжат Бюрото за контрол върху СРС-та дали подслушват граждани незаконно. Това се разбра от думите на председателя на Бюрото Бойко Рашков от трибуната на Народното събрание по време на дебата по доклада на Националното бюро за контрол на СРС-та за 2016 г.

По думите му няма как да се гарантира дали граждани, журналисти, политици и магистрати не са подслушвани незаконно, защото службите давали лъжливи отговори. Рашков уточни, че при прилагането на специални разузнавателни средства има стотици нарушения и въпреки че прокуратурата е била сезирана за тях, не е последвала никаква реакция.

"Ние, в Бюрото. вече не можем да гарантираме 100% на гражданите, че можем да направим пълна проверка дали те са били подлагани на ограничения на правата им със СРС-та по една причина. Тази година установихме, че отговорите, които ни се дават от прилагащите структури, не отговарят на истината. Нека така да го кажем", допълни Рашков.

"Открити са стотици нарушения при разрешаването на СРС-та от заместниците на бившата шефка на Софийския градския съд Владимира Янева. Тя бе осъдена, защото бе дала разрешение да се следи информационната система на МВР извън максималния срок", напомни той.

Според Рашков подобни стотици нарушения е извършил един от заместниците й, а при друг са намерени 15-20. На тях обаче не са има повдигнати обвинения. Затова шефът на Бюрото попита дали има двоен стандарт при прилагане на закона.

"Най-голям брой порочни искания за прилагане на СРС-та идват от ДАНС", уточни Рашков, като добави, че оттам са отказали достъп на Бюрото до материалите, на които се основават няколко искания.

"Едновременно с това ДАНС отказва да вземе отношение по друг сериозен въпрос - унищожаването на секретни материали". Според Рашков такива материали масово са унищожавани, но никой не е взел отношение, въпреки че сигнали за това са подавани.

Пред депутатите той припомни, че бившият премиер Сергей Станишев бе съден не за унищожаване, а за изгубване на секретни материали, а в случая никой дори не е проверил дали трябва да се отнеме допускат до информация на служители, унищожавали информацията.

Според Рашков Специализираният наказателен съд е на път да изземе основната функция по издаване на разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС).

Според статистиката, цитирана от него, отказите на съдиите били средно 100 при 300 внесени искания. В спецсъдът обаче отказите били едва 30%.

Източник: Актуално

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар