Вторник, 21 Януари 2020

ndt banner2

Вторник, 21 Януари 2020
Главното мюфтийство връчва награда на Плевнелиев

Главното мюфтийство връчва награда на Плевнелиев

Почетната награда "Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди" ще бъде връчена на президента Росен Плевнелиев (2012 - 2017 г.) от Главното мюфтийство

Наградата се връчва за усилията му за обединяване на обществото и институционалното уважение към мюсюлманското изповедание и доброто отношение към мюсюлманската общност в страната. Това съобщиха от пресслужбата на Главното мюфтийство. 

Това не е първото подобно отличие за Росен Плевнелиев. Малко след като приключи мандата му, той стана носител на голямата награда "Приятели на Израел“ за 2016 година за активна и последователна подкрепа към еврейския народ и държавата Израел.

Церемонията по връчването на първите годишни награди на Висшия мюсюлмански съвет ще се състои на 8 декември  в Централен военен клуб. Наградата е учредена от Съвета на името на първия главен мюфтия Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди, встъпил в длъжност на 8 декември 1910 г. след проведен избор в София. 

Целта на наградата е да се удостоят с публично признание лица с ярки постижения и принос в развитието на Мюсюлманското изповедание и мюсюлманската общност в страната и да популяризира техните примерни деяния, които ще допринесат за разширяване на кръга на добрите и примерните постъпки и дейности в обществото. 

Освен на Росен Плевнелиев, такава награда ще се връчи и на 92-годишния ходжа Мехмед Хамид от благоевградското село Рибново за приноса му за запазването и предаването на мюсюлманската идентичност на младото мюсюлманско поколение в България. 

Награда ще получат още Муса Дурлу, който се грижи за възпитанието и образованието на петте си деца, които учат в духовното училище в Момчилград, на Павел Стоянов, който сертифицира производството си със сертификата "Хелял" на Мюсюлманско изповедание и популяризира хелял продуктите сред мюсюлманите в България и на Ердинч Сюлейман за иноватовните му инициативи в сферата на религиозната просвета, които прилага в кърджалийското село Бенковски и други села от района. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner