Сряда, 11 Декември 2019

ndt banner2

Сряда, 11 Декември 2019
Зелените бойкотираха срещата в екоминистерството за Банско

Зелените бойкотираха срещата в екоминистерството за Банско

В сряда предстоят протести за и против плановете за строителство в ски зоната на курорта

Коалицията от екологични неправителствени организации "За да остане природа в България" бойкотира организираната в понеделник нова кръгла маса по темата за парк "Пирин" и ски зона "Банско", организирана от екоминистъра Нено Димов. На нея бе обсъждано отложеното миналата седмица за допълнително обсъждане проекторешение на правителството за промяна на концесионния договор за ски зоната в Банско, както и поставените на обществено обсъждане промени в плана за управление на Националния парк "Пирин".
Екозащитниците твърдят, че не са получили отговори на поставените от тях въпроси, свързани с казуса, още от предишната среща, на която присъстваха Димов и вицепремиерът Симеонов, в края на ноември. Същевременно те готвят и протести в сряда, когато се очаква евентуално гласуване на решение от страна на правителството, протести в същия ден и в защита на идеята за изграждане на нов лифт са насрочени и в Банско (виж карето).
Така сближаване на позициите между природозащитниците и туристическия бизнес по казуса няма.

На този етап няма информация и дали ще се стигне до обсъждане на решение за зелена светлина на строителството в ски зоната на курорта в сряда, когато е редовното заседание на правителството. Пред "Капитал" Нено Димов уточни, че точката за промяна на концесионния договор на "Юлен" "не е оттеглена", а само "отложена", но не се нае да каже дали ще се разглежда на правителственото заседание.

Ново обсъждане, но без всички страни

След като през миналата седмица премиерът Бойко Борисов "отложи" предвиденото за обсъждане в Министерския съвет решение за промяна на концесионния договор на "Юлен", за да се направят допълнителни обсъждания с природозащитни организации, в понеделник бе насрочена и поредната среща по темата.
Идеята е да се направят корекции в стария план за управление на Пирин, които ще позволят изграждане на втори кабинков лифт, както и в концесионния договор на компанията "Юлен", с което ще се позволят нови строежи на ски инфраструктура срещу повишение на плащаната концесионна такса. В понеделник обаче на срещата отказаха да присъстват природозащитните организации, обединени в коалиция "За да остане природа в България". В изявление до медиите от коалицията съобщават, че няма да участват в каквито и да е обсъждания по тематая преди да получат отговори на поставени от тях въпроси, каквато е била договорката с институциите на предходната подобна среща, която се състоя при вицепремиера Валери Симеонов на 20 ноември.

В разпространена от тях позиция природозащитниците твърдят, че целта на "бързането за прокарване на промяната е да се избегне прилагането на новия Закон за концесиите", който влиза в сила от началото на януари догодина. "Тъй като размерът на концесията надхвърля сумата от 5 млн. евро оборот за срока ѝ, според новия закон за промяната трябва бъде уведомена Европейската комисия. Нещо повече – ще се наложи да се доказва пред комисията, че настоящият концесионер е единственият, който би могъл да стопанисва зоната след изменението, предвиждащо увеличаване на площта на новото строителство", казват еколозите.

Според природозащитните сдружения предложените нови площи на договора навлизат в части от планината, които са под закрилата на ЮНЕСКО, зоната за ограничаване на човешкото въздействие на парк "Пирин", както и директивата на ЕС за възлагане на договори на концесия. "За да остане природа в България" твърдят още, че с готвените промени ще се включат и незаконно изградени обекти, а държавата ще предостави обекти, които не са нейна собственост, като например общинския път до хижа "Вихрен", бази на ВМРО, вододайната зона на града и др. Екокоалицията отправи и 100 въпроса към вицепремиера Валери Симеонов, свързани с предложените промени в концесионния договор на "Юлен".

Въпреки че беше сред поканените от министерството и беше един от вносителите на проекторешението за промяна на концесионния договор на заседанието на МС, Симеонов не дойде на срещата. На нея не присъства и другият вицепремиер от "Обединените патриоти", който е твърд привърженик на предложените от МОСВ промени - Красимир Каракачанов.

Институциите подкрепят строежа на ски инфраструктура

При отсъствието на природозащитните сдружения, имащи възражения срещу изграждането на втори кабинков лифт в Банско, в понеделник представителите на институциите дадоха подкрепата си за проекта. На срещата присъстваха бившите министри на екологията Евдокия Манева и Нона Караджова, представители на неправителствени организации, подкрепящи концесионера "Юлен", членове на Националния борд по туризъм и експерти.

Министърът на околната среда Нено Димов обяви, че трябва да се реши проблемът с опашките пред съществуващия лифт в Банско, както и че "извозването на туристи с коли" уврежда повече природата, отколкото електрически транспорт, какъвто е лифтът. Подобна теза представи и министърът на туризма Николина Ангелкова, която обяви, че също подкрепя предложенията за промяна на плана за управление и в концесионния договор. По време на заседанието на правителството миналата сряда Ангелкова не подкрепи точката за промяна на концесионния договор с аргумента, че първо трябва да се попита ЮНЕСКО. В понеделник министърът на туризма заяви, че се е "убедила", че промените не засягат защитените от ЮНЕСКО територии и по тази причина не се налагало да се иска становището на международната организация.

В защита на проекта се изказа и министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Той не само че подкрепи промените, но се обяви и за разширяване на ски зоната в курорта. "Ние искаме не само нов лифт, но и да се направят нови писти", каза той. По време на обсъждането директорът на национална служба за защита на природата към екоминистерството Мирослав Калугеров обяви, че са "спекулации" твърденията, че държавата "ще подари" обекти на концесионера в ски зоната. "Нови обекти в ски зоната ще могат да бъдат разполагани единствено в буферната зона, тоест в съществуващата туристическа зона", каза още по време на обсъжданията Калугеров.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner