Понеделник, 10 Декември 2018
Понеделник, 10 Декември 2018

Социалният министър отчете най-ниско ниво на безработица от 2009 г. досега и по-високи пенсии

Социалният министър отчете най-ниско ниво на безработица от 2009 г. досега и по-високи пенсии

От началото на май до средата на декември са предложени проекти за промени в 55 нормативни акта, които са одобрени от правителството, съобщи Бисер Петков

Най-ниско ниво на безработицата от 2009 г. досега и по-високи доходи за пенсионерите отчете социалният министър Бисер Петков за първите седем месеца от управлението на правителството. За този период в сферата на заетостта, демографската и социалната политика, от мерките, заложени в управленската програма, които трябва да бъдат изпълнени до края на мандата, към настоящия момент изцяло изпълнени са девет, 57 са в процес на изпълнение, а за останалите 18 предстои работата да започне, предава БТА. 

От началото на май до средата на декември са предложени проекти за промени в 55 нормативни акта, които са одобрени от правителството. Само на следващото заседание на кабинета ще има предложения за промени в осем нормативни акта. Последният законопроект, който е подготвен, е за промяна в КТ и съответни промени в Кодекса за социално осигуряване, свързани с осиновяването. Предложението е всички осиновители на деца до пет години да имат право на едногодишен отпуск, като за него ще получават 90 процента от осигурителния доход за предходните 24 месеца. 

В областта на заетостта и увеличаването на доходите министърът отчете и увеличаването на минималната работна заплата /МРЗ/ през 2018 г. на 510 лева. Очаква се на следващото заседание на правителството проектът на постановление за нов размер на минималното възнаграждение да бъде приет. Същевременно продължават и разговорите за прозрачен механизъм за МРЗ, основан на обективни критерии за определяне на размера й, каза министърът. Той допълни, че още следващата седмица би трябвало преговорите по механизма да продължат. По думите му е положителен консенсусът между социалните партньори за ратификация на Конвенция 131 на МОТ, която ще е добра основа за механизма. 

Той припомни и увеличението на две стъпки на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, което касаеше над 800 000 пенсионери, завишаването на минималния дневен размер на обезщетението за безработица. Увеличаването на гарантирания минимален доход и разширяването на обхвата на семействата, които получават семейни помощи за деца, също беше отчетено като успех в политиката по подпомагане на хората. 

Министърът допълни, че за първи път ще има бюджетно финансиране на лични асистенти, социални асистенти и домашни помощници, за което са заделени 68 млн. лева. 
По данни на Агенцията по заетостта средномесечната регистрирана безработица за 11-те месеца на годината е 7,2 на сто, което е най-ниското ниво от 2009 г. насам, каза министърът. 

По отношение на въвеждането на целева помощ за водно подпомагане, заместник-министър Росица Димитрова каза, че са водени разговори с МРРБ и МОСВ за такава помощ, но засега няма конкретно предприета мярка. По думите й, механизмът за целевото енергийно подпомагане няма как автоматично да се пренесе във водното подпомагане.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар