Понеделник, 21 Януари 2019
Понеделник, 21 Януари 2019

Масово се продават опасни течности за чистачки

Масово се продават опасни течности за чистачки

Публикувано във факти.бг: Няма инстанция, която да поеме отговорност за метанола

По бензиностанции и автомагазини продължава масово да се продава евтин концентрат с основна съставка метанол – силно отровно химическо съединение, чиито изпарения могат да навредят сериозно на здравето, а само една капка от него, попаднала в окото, води до слепота. Още преди година от СБА предупредиха за продажба на опасни течности за чистачки с висока концентрация на метанол.

От този концентрат можете да си купите и да си го разредите сами или пък да си купите готов разтвор от него, наричан по етикет „зимна течност за чистачки”.

„Няма кой да контролира продажбата на течност за чистачки, хиляди шофьори изобщо не гледат какво купуват, наливат смело концентрат с метанол в автомобилите си и разреждат без да подозират риска от ослепяване, самите изпарения обаче са достатъчно токсични и водят до поражения на дихателни пътища и забавяне на мозъчната дейност”, алармира собственик на бензиностанция пред "Флагман", в която е забранил да се зарежда от евтината течност.

Преди да предаде опасенията си на журналистите, човекът алармирал РЗИ-Бургас, но оттам го прехвърлили към транспортното министерство.

„Търсих контакт да сигнализирам на подчинените на министър Московски, но и оттам ме отрязаха. Междувременно получих предупреждение да спра да ровя и да оставя нещата в търговската мрежа каквито са си”, споделя друг източник, настояващ за анонимност.

В момента в повечето бензиностанции и специализирани магазини, с малки изключения, масово се предлага зимна течност с метанол. Опаковките са наредени на тезгяха до тези, на които пише, че са с етанол. Народът масово посяга към двойно по-евтината течност и изобщо не чете етикета, на който пише „метанол”, защото и да го прочете – нищо не му говори.

Литър готов концентрат с безвредния етанол струва между 5 и 7 лева, докато същата разфасовка с метанол се продава между 2,50 и 3 лева, а 5 литра – за 10 лева.

Източник: fakti.bg

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар