Понеделник, 21 Януари 2019
Понеделник, 21 Януари 2019

Здравното министерство ще заплаща лекарствата за онкоболни без алтернатива

Здравното министерство ще заплаща лекарствата за онкоболни без алтернатива

Всяко лекарство за онкоболни без алтернатива, което не е покрито от здравната каса, ще бъде заплащано от Министерството на здравеопазването

В това увери Дарик здравният министър Кирил Ананиев, с което даде заявка за смекчаване на мораториума за нови лекарства, приет от депутатите.

Следващата година здравното министерство ще разполага с 495 млн. лева, от които 207 млн. са предвидени за заплати. Мораториумът обаче освен за онкоболни, се отнася и до редица медикаменти за редки заболявания.

Вчера в предаването "Годината" на Дарик президентът Румен Радев засегна темата с Ананиев и мораториума с коментара, че ако досега здравният министър е бил свикнал да борави само с числа, вече трябва да се научи да мисли за хората.
 
Здравното министерство ще заплаща лекарствата за онкоболни без алтернатива, но с една уговорка. Ще бъде създадена комисия от специалисти, която да разглежда всеки случай индивидуално, стана ясно от думите на Кирил Ананиев.

"За целта към министъра на здравеопазването ще се създаде специализирана комисия - в състава й ще бъдат включени водещи специалисти, в зависимост от конкретното заболяване. Няма да остане нито един български пациент без грижи и да бъде лекуван с най-добрите средства, които се използват в Европейския съюз", обясни той.
 
На въпрос към здравния министър има ли предвидени пари в бюджета на министерството за целта, телефона взе премиерът На въпрос към здравния министър има ли предвидени пари в бюджета на министерството за целта, телефона взе премиерът Бойко Борисов: "Нямаме проблем с финансовото осигуряване".

По-рано през деня президентът Румен Радев се обърна към депутатите, приели мораториума, със съвета да не гласуват под строй, след което и към министър Ананиев.

"Ако досега е свикнал да борави само с числа, сега трябва да се научи да мисли за хората. Това се иска от него. Изобщо не ме интересуват фармацевтичните компании, интересуват ме гражданите. И един български гражданин да е ощетен от това, че му се отнема възможност той да бъде излекуван, от това, че му се отнема надежда, аз ще го защитавам. Защото той има права. Министър Ананиев вместо да се вторачва толкова усърдно кой протестира пред парламента, да се вторачи в проблемите на Министерството на здравеопазването. Да не си бърка ролите. Той не е наблюдател на протестите пред парламента, за това има други хора. Той да си гледа министерството", заяви държавният глава.
 
Радев допълни, че ще изчака със сезирането на Конституционния съд по въпроса докато не види какви са намерения на властта да излезе от ситуацията.

Омбудсманът Мая Манолова потвърди готовността си за съдебна жалба. "България е единствената, която е превърнала в закон налагането на забрана да се въвеждат нови лекарства. никоя друга европейска държава не го е правила. Аз наистина не разбирам. Факт, че тази година се дават повече пари за здравеопазване. Става дума за няколко стотин милиона лева. Какъв е проблемът за едни 20 млн. лева, които са жизнено нужни, от които зависи животът", запита тя.
 
Председателят на БСП Корнелия Нинова също увери, че ще атакува мораториума в съда, определяйки го като пример за това как не се прави политика, който трябва да влезе в учебниците.

"Това предложение е прието от Министерския съвет с подписа на Бойко Борисов. Шест пъти е гласувано това и шест пъти те са си вдигнали ръката "за". И сега изведнъж откриват, че има проблем. Има пренебрегване на решение на парламента и еднолично вземане на решение от премиер за кой ли път. Има тотална демагогия как той изведнъж е открил, че това е проблем", коментира Нинова. 

Думите на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов се разминаха с обещанието на здравния министър Кирил Ананиев, според което, ако девет европейски държави въведат безплатно ново лекарство, България ще е десетата.

"8 молекули от 32 се финансират в 11 държави. В момента ние превърнахме дебата и темата здравеопазване само в хапчета", заяви Цветанов.

Източник: dariknews.bg

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар