Вторник, 10 Декември 2019

ndt banner2

Вторник, 10 Декември 2019
Отчитаме най-слабата година за туризма си

Отчитаме най-слабата година за туризма си

Има близо 36 % спад на гостите от Европейския съюз, казват специалисти

Тази година е най-слабата за туризма ни, отчитат експерти. Основният проблем, според председателя на Асоциацията на българските туроператори Байко Байков е отсъствието на какъвто и да е маркетинг и реклама на пазари като Германия, Великобритания, Швеция, Италия, Испания, Франция, Сърбия, Гърция и Македония. „За нас това е абсолютно необяснимо и е основната причина да реализираме спад“, коментира той.

Министърът на туризма Николина Ангелкова пък смята, че такива мерки не са били взети на време, популяризирането на страната ни трябвало да започне още преди година и половина, за отчитаме резултати в момента. Основният поток от чужди посетители в предишните години идвали от Русия и Украйна, но политическите ситуации там намалили гостите, което трябвало да промени и рекламния фокус на страната ни. „Министерството съществува от осем месеца и не сме специалисти по това да правим фокуси. В момента за първи път се приема националната реклама на България за следващата година по това време”, посочва министърът. Тя допълни, че още отсега се предприемат мерки за сезона през 2016 година, за да бъде избегната сегашната ситуация. Ведомството било концентрирано върху това да се определят целеви пазари, а не да рекламираме навсякъде за всички.

Според изчисления на Асоциацията на българските туроператори тази година освен спад в туристите от Русия, се наблюдава и намаление на гостите от Европейския съюз. Тази бройка е спаднала с близо 36%, което е към 300 хил. души. „: Този спад е съпроводен с още по-неприятната тенденция да бъде компенсиран с ценови промоции. Това допълнително нагнетява напрежението и не повишава оборотите в туристическия сектор. Това предопределя и ниската цена на туристическия продукт, с който ще се стартира през 2016 г“, обяснява Байков.

Същевременно от туристическия бранш в България обявиха, че се изпитва недостиг на квалифицирани кадри, като този проблем се задълбочава. Повечето от наетия персонал нямал нужното образование. По Черноморието около 30% от хотелите не могат да си осигурят необходимата бройка персонал.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner