Неделя, 19 Януари 2020

ndt banner2

Неделя, 19 Януари 2020
Експерти измислиха ново решение за връзка на Перник със столичното метро

Експерти измислиха ново решение за връзка на Перник със столичното метро

Tранспортни специалисти предлагат ново решение за връзката на Перник със столичното метро. Това съобщи на пресконференция Мартин Златков – асистент във Висшето транспортно училище “Тодор Каблешков”, предаде БТА.

Според тях по-рационално би било закупуването на двусистемни мотриси, които да излизат от тунела на трета метролиния при 19-та метростанция (Горна баня) и по съществуващото жп трасе да правят връзка с Перник, дори и с Радомир.

Двусистемната мотриса е електрически мотрисен влак, който може да се захранва и от система за железопътен транспорт, и от система за метро, обясни Златков. По думите му вече е внесено предложение в Столичен общински съвет от 30 ноември за удължаване на трети метродиаметър и закупуване на такива мотриси.

Така ще се облагодетелстват и жителите на София, увери Златков. Според него екологичният релсов електрически транспорт ще доведе до намаляване на трафика през Владайския проход и автомагистрала “Люлин”, което чувствително ще снижи вредните емисии, генерирани от влизащите в столицата автомобили, ще се решат проблеми с паркирането, шум и задръствания.

Времето за пътуване ще се съкрати почти двойно, заяви Златков. По думите му предложението е подкрепено от граждански инициативен комитет за подобряване на качеството на живот на населените места и квартали в южната част на София.

Източник: Investor.bg

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner