Четвъртък, 17 Януари 2019
Четвъртък, 17 Януари 2019

За превъртян километраж, може да бъдете глобени с хиляди левове

За превъртян километраж, може да бъдете глобени с хиляди левове

Държавата планира да въведе специален софтуер в пунктовете за техническото състояние на колите, който да хваща такива измами

Между 2000 и 7000 лева са глобите за превъртян километраж. А проблемът е сериозен, тъй като за целта си има и софтуер - за да може да се мами по-лесно, твърдят вносители на автомобили пред Нова телевизия.

Според експерти, най-лесно се манипулират километражите на германски и японски коли. Затова държавата планира да въведе специален софтуер в пунктовете за техническото състояние на колите, който да хваща такива измами. Предстои той да заработи още в началото на следващата година.

Друг начин за проверка на превъртян километраж е да бъде направена проверка в лицензиран шоурум на съответната автомобилна марка.

По пътищата у нас се движат близо 4 милиона автомобили. Само за година превозните средства в страната са се увеличили с близо 300 хиляди. От тях чисто новите са над 43 хиляди, тези до 5 години са близо 13 хиляди, а старите коли, бусове и камиони са близо 230 хиляди.

По данни на МВР у нас са регистрирани общо 3,6 милиона превозни средства, като най-много са старите. Близо 1,3 милиона превозни средства са на повече от 20 години.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар