Понеделник, 21 Януари 2019
Понеделник, 21 Януари 2019

Правителството е близо до договор за поддръжка на старите МиГ-ове

Правителството е близо до договор за поддръжка на старите МиГ-ове

България е пред сключване на договор с РСК „МиГ" за поддръжка на изтребителите МиГ-29. Това обяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Каракачанов каза, че договорът ще бъде подписан „като мине през Административния съвет, да се отхвърлят претенциите на украинската фирма".

В края на 2017 година Комисията за защита на конкуренцията отхвърли като неоснователно искането на украинската фирма "Украинмаш" за спиране на обществената поръчка за МиГ- овете, но остави възможност фирмата да се обърне към Административния съд:

„Те ще ни загубят три месеца на практика", каза още Каракачанов.

Правителството трябва да намери пари и за ремонта на самолетите. Бяха заделени 82 милиона лева. Преди Нова година малко над 53 милиона от тях бяха преразпределени по други пера. Сега военният министър Красимир Каракачанов увери:

„В момента очаквам за РСК „МиГ" да получим точната сума. Няма как да си възстановим способностите на МиГ - 29, без да има и допълнителни средства".

Приетият преди дни план за повишаване на разходите за отбрана е предвидено руските машини да бъдат поддържани до 2020 година с по 26 хиляди лева на година.

Оставете коментар