Понеделник, 21 Януари 2019
Понеделник, 21 Януари 2019

Последната ни подводница oсем години след като беше свалена от въоръжение гние на варненското пристанище

Последната ни подводница oсем години след като беше свалена от въоръжение гние на варненското пристанище

В момента "Слава" е тъжна гледка - закотвена на пристан, потънала в ръжда и изгнила

Последната българска подводница e заплашена от гибел.

Осем години след като беше свалена от въоръжение тя гние във Варна, а проектът за превръщането ѝ в музей все още не е осъществен, пише БГНЕС.

Така след четвърт век служба приключи славният път на „Слава" във Военноморските ни сили. В момента "Слава" е тъжна гледка - закотвена на пристан, потънала в ръжда и изгнила.

След "пенсионирането" ѝ подводницата бе прехвърлена на Община Варна, за да стане музей. Идеята обаче не е реализирана. Подводницата по естествен път ще стане на скрап, освен ако не се вземат спешни мерки.

Тази година се навършва един век от началото на подводното плаване в България - добър повод да бъде спасена последната ни подводница.

Произведена е в Съветския съюз по проект „633“ или НАТО-клас „Ромео“ през 1959 г. Носи името „Ленински комсомол“ до 1991 г., когато е преименувана. В българските ВМС влиза на въоръжение през декември 1985 г. Първият ѝ командир под български флаг е капитан лейтенант Дарин Матеев. През 1989 г. „Слава“ е обявена за „подводна лодка първенец на ВМС“. През 90-те години на XX век не се използва активно, поради привършване на ресурса на батерията, която бива сменена през 1998 г. След влизането на България в НАТО подводницата участва в множество съвместни учения, като през 2007 г. участва в учение за спасяване на екипаж на аварирала подводница, завършило успешно. Най-дългогодишният ѝ командир е кап. I ранг Камен Кукуров.

„Слава“ е дълга 76 м, широка – 7 м, има дълбочина на газене 6 м. Максималната дълбочина на потапяне е 300 м. Развива максимална скорост на повърхността 15,3 възела, а под вода – 13,2 възела. Силовата установка е от 2 дизелови и 2 електродвигателя, които задвижват 2 винта. Подводницата разполага с 6 торпедни апарата на носа и 2 на кърмата. Общо 54 души екипаж се грижат за управлението, поддържането на системите и въоръжението. На официална церемония през ноември 2011 г. подводницата е извадена от състава на Военноморските сили и дарена на община Варна, след което има планове да бъде превърната в музей.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар