Понеделник, 17 Декември 2018
Понеделник, 17 Декември 2018

Корнелия Нинова: Сметната палата да провери законно ли е премиерът да харчи самоволно обществени пари

Корнелия Нинова: Сметната палата да провери законно ли е премиерът да харчи самоволно обществени пари

Не можем да отлагаме проблема с корупцията, за да е лъскаво Председателството

на ДПС Ахмед Доган - че вотът на недоверие изглежда като „стани да седна", че няма готова опозиционна сила, която да поеме управлението и че трябва да се пази стабилността на държавата."Коя стабилност да пазим? Това, че за 2016 г. имаме най-ниската раждаемост от 1945 г. насам и се топим като народ? Че всеки месец се закриват болници? Че почти всяка седмица имаме корупционен скандал? Тази ли стабилност? Коя стабилност? Ето защо се оказа, че имаме принципни различия по виждането си за управлението на страната. Те смятат, че трябва да се пази стабилността на правителството на Борисов и че вот на недоверие е просто игра на демокрация", категорична бе Нинова. Тя обясни, че целта на БСП е друга - да се покажат проблемите и да се търси решението им.

На въпрос, дали БСП не е останала изолирана по време на гласуване на ветото на президента в НС, Нинова зададе контра въпрос: „Изолирани ли сме или сме единствената алтернатива на статуквото?" По думите й БСП е взела своето решение да бъде различна, да не е част от статуквото, а да го промени.

По отношение на протестите, председателят на БСП заяви, че те показват няколко неща. Първо, че на народа му е омръзнало и е преодолял страха си да излезе на улицата и да си каже мнението. „Това е доброто. Оттук нататък започват лошите неща. Второто е - който, излезе на протест, получава пари, за да си купи г-н Борисов спокойствие", каза още тя. Нинова припомни, че само преди три седмици, при гледането на бюджета, от БСП са предложили 100 млн. лева повече за полицаите и 15 млн. повече за БАН, а отговорът на управляващите тогава е бил отрицателен. „Сега вече може, защото протестират. Това правова държава и парламентарна република ли е, където парите на народа се разпределят не от парламента, а се дават от един човек - еднолично, като че ли си ги носи от Банкя?", попита лидерът на левицата. Според нея това създава опасен прецедент, защото утре ще излязат и други съсловия, които искат пари, знаейки, че ще ги получат.

„Но тези пари ще свършат. Те не са разпределени от парламента. Не може да се раздават до безкрай. Това е опасно и не се прави така", категорична бе Корнелия Нинова. В тази връзка тя обяви, че другата седмица от БСП внасят искане в парламента Сметната палата да влезе в Министерския съвет и да се произнесе - законосъобразно и целесъобразно ли е един човек в държавата, извън бюджета, да харчи парите на обществото, както намери за добре.
Според Нинова решаването на всички наболели проблеми зависи от ограничаването на корупцията. „Затова няма пари, затова са бедността и неравенството. С антикорупционния закон това няма да се реши по три причини - не сме се преборили с корупцията, според ГЕРБ, защото тя нямала определение. Второ- в закона на управляващите корупцията не е престъпление, а административно нарушение, което се бори с глоба и трето - не може този, който управлява и разпределя парите, да назначава и да плаща заплатата на този, който ще го проверява и да вярваме, че това ще даде резултат", каза Корнелия Нинова.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар