Понеделник, 24 Февруари 2020

ndt banner2

Понеделник, 24 Февруари 2020

Намаляват 20-те заплати при пенсиониране в силовия сектор

Намаляват 20-те заплати при пенсиониране в силовия сектор

Над 100 бона годишно отиват за обезщетения

Намаляват заплатите, които ще получават военни и полицаи при пенсиониране - от септември междуведомствена група ще обсъжда три варианта за орязване на бонусите, които се равняваха на изплащане на 20 заплати при напускане на системата. Първата възможност е всички да получат по 8 заплати, втората - по 12, а третата предвижда 8 да получат хората от по-нисшия персонал, а по 12 - началниците.

Над 100 млн. лева на година отиват за обезщетения на служители в силовия сектор. Преди дни вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова поиска допълнително 16 млн. лева, за да изплати обезщетенията на 942 пенсионирани служители от МВР. Министерство на отбраната също има сериозен недостиг на средства за парите на пенсионираните си кадри.

По разчети на финансовите експерти в Министерство на отбраната до края на годината трябват най-малко 40 млн. лв. за покриване на разходите за заплати. Това означава, че и в момента няма средства за изплащане на обезщетения.

От септември експерти от МС ще започнат да правят и анализ на заплатите на чиновниците, за да се реши дали да бъде прекратен "моделът Дянков", с който бе въведен таван на заплатите при кабинета "Борисов 1". Таванът скочи само за година - от 2013-а до 2014-а - с близо 1000 лв. Една от най-високите заплати е тази на директор в централната администрация - 4300 лева.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner