Четвъртък, 17 Януари 2019
Четвъртък, 17 Януари 2019

Пловдивските индустриални зони разчитат на работна ръка от Молдова и Украйна

Пловдивските индустриални зони разчитат на работна ръка от Молдова и Украйна

Източна Европа изнесе цялата си работна ръка в Западна Европа и тя самата остана без работници

Проблем №1 за инвеститорите в индустриалните зони край Пловдив е осигуряването на работна ръка, твърдят предприемачи от региона пред БНТ 2. Проблемът с кадрите всъщност е толкова сериозен, че вече се разчита на бесарабски българи, които идват от Молдова и Украйна, за да работят тук. При това ситуацията е такава, че само гарантирането на високи заплати не е достатъчно.

Според Стайко Тодоров, собственик на консервна компания: "Това най-вече ще бъде лошо за външните инвеститори. Целта им е да дойдат тук, да направят инвестиция, да ползват по-евтината работна ръка. А се оказва, че не само не е по-евтина, но и я няма. Всяко ново работно предприятие – дали на външен инвеститор или на български, търси между 500 и 2000 работници, като това са нови работни места."

Според Тодоров решението на проблема с работната ръка е едно – да се върнат емигриралите от страната ни българи, за което от бизнеса все по-често апелират. "Цената на работната ръка става съизмерима с тази, която е в Европа. Това е синдромът на Източна Европа. Източна Европа изнесе цялата си работна ръка в Западна Европа и самата Източна Европа остана без работници", допълва той.

В зависимост от сезона в консервната фабрика на Тодоров, която е една от малкото български в голямата индустриална зона край Раковски, работят между 45 и 150 души.

Тодор Чипев, ръководител производство във фабриката разказва: "Има колеги, които са от по-близки населени места – на 30-40 км. Аз съм родом от Габрово. Завърших Хранително-вкусовия университет в Пловдив и с течение на годините съм сменял няколко пъти работа."

В темата на предаването по БНТ 2 се съобщава също така, че заради многото възможности за работа в Пловдив и областта, цели семейства от най-бедния регион на страната - Северозападният, се местят там. Това е и една от причините за сериозния ръст в цените на имотите в района.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар