Сряда, 21 Ноември 2018
Сряда, 21 Ноември 2018

Работим за директен самолет София - Пекин. В Слънчев бряг няма да е павилион до павилион

Работим за директен самолет София - Пекин. В Слънчев бряг няма да е павилион до павилион

Търговията по тротоарите в „Слънчев бряг“ ще бъде преустановена

Работим за директна авиолиния София - Пекин. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на представянето на проекта за визията на всички морски курорти, цитирана от „Фокус“.

Ангелкова уточни, че има работна група, която разработва този проект. „В момента сме на начален етап на тези разговори“, заяви министърът. Тя припомни, че наскоро бе открита директна авиолиния София – Баку. "Смятаме, че е важна стратегическа стъпка, която беше направена“, каза още министър Ангелкова.

Визия за всички курорти може да влезе в сила, след като бъде приета втората част от промените в Закона за туризма, разясни министър Николина Ангелкова. Тя бе категорична, че търговията по тротоарите в „Слънчев бряг“ ще бъде преустановена.

Няма да се разреши поставянето на павилионче до павлионче в "Слънчев бряг" и гледката към плажа няма да бъде скрита, заяви министър Ангелкова. И обясни, че няма да позволи да се върне старото положение в курорта, но с нови павилиончета. Според нея павилиончетата не трябва да се надхвърлят определени проценти от площта, съобразно изискванията на наредбите и градоустройствените планове.

„Ще бъдат забранени изцяло щендерите. Контролът ще бъде изключително завишен“, обяви друго от готвените нововъведения тя и поясни, че според договорите за наем в курорта при "три разхождащи се щендери нагоре-надолу по тротоарите, договорът ще бъде прекратен". „За контрола имаме подписано споразумение в рамките на компетенциите на МВР, които да оказват съдействие на нашите контролни органи“, допълни министър Ангелкова. Тя прогнозира, че следващият летен сезон ще бъде интересен.

Министърът поясни, че във втория пакет промени в Закона за туризма ще се регламентира статутът на националните курорти. „Там ще заложим общите моменти и след това в наредбата, която е предвидена към него, ще бъдат регламентирани детайлно изискванията както за архитектурната визия, така и за транспортните схеми“, коментира министър Ангелкова. По думите ѝ в момента се стартира пилотно с визията на Слънчев бряг, защото е търговско дружество, което се контролира и за което отговаря Министерство на туризма. Тя коментира, че в промените в Закона за туризма са предвидени облекчения и поощрения за тези търговци и инвеститори, които използват типично български продукти. „Включили сме термина „национална автентичност“ и ще даваме отличителен знак за тези, които предлагат типично български продукти, включително свързани със занаятчийството“, заяви Ангелкова и обясни, че така ще се съхранят българските занаяти. „Отделно от това в Закона за туризма сме добавили „доброволен етикет“ за качество, който е нещо различно от националната автентичност. Там освен предлагането на стоки българско производство и използването на различни занаяти, характерни за България, сме включили допълнителни изисквания, които да гарантират високото качество на продукта“, допълни министър Ангелкова. Тя поясни, че в Слънчев бряг ще бъдат забранени всички животни, които лятото се разхождат за снимки из курортите. „Така или иначе трябва да се спазват всички изисквания. За това стриктно ще следят другите контролни органи. Знаете, че преди началото на всеки летен сезон създаваме координационно звено“, заяви Ангелкова.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар