Четвъртък, 13 Декември 2018
Четвъртък, 13 Декември 2018

Бойко Борисов внесе предложение за уволнение на директора на Агенцията за закрила на детето

Бойко Борисов внесе предложение за уволнение на директора на Агенцията за закрила на детето

Мотивът е непредприемането на адекватни мерки срещу насилието в дома за деца и младежи с увреждания в Габрово

Премиерът Бойко Борисов внесе предложение до Министерския съвет за освобождаване на Офелия Кънева като председател на Държавната агенция за закрила на детето.

Мотивът е непредприемането на адекватни мерки срещу насилието в дома за деца и младежи с увреждания "Хризантема“ в Габрово, съобщиха от правителствената информационна служба.

За временно изпълняващ длъжността се определя д-р Валентин Димитров, заместник-председател на агенцията.

Борисов разпореди също така Главният инспекторат на Министерския съвет да направи цялостна проверка на дейността на ДАЗД, в която специално да бъдат анализирани извършените наблюдение и контрол на специализираните институции за отглеждане на деца относно спазването на правата на детето.

По-рано днес стана ясно, че срещу ръководителката на "Хризантема“ ще бъде внесен сигнал в прокуратурата за това, че повече от година е укривала данните за насилие, което е създавало предпоставки то да се повтори. Това каза пред bTV шефът на Дирекция „Социално подпомагане“ в Габрово Радостина Братованова.

Самата директорка Маринела Лазарова коментира, че е готова.

„Пак подчертавам, бездействието е от страна на прекия ми ръководител. Удобната позиция, която заема в момента, че не е знаела и не е чувала“, изтъкна тя.

И добави, че я е сигнализирала, като ѝ показала видеоматериал в присъствието на Йорданка Милчева – социалния работник, заснел кадрите с насилие.

Самата Милчева посочи, че детегледачката от клипа е получила остра забележка, но е останала на работа, като се наблюдавало дали поведението ѝ ще се повтори. Следващият запис с насилие е от септември 2017 г.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар