Вторник, 23 Октомври 2018
Вторник, 23 Октомври 2018

"Младост" отново се вдигна на протест срещу строежите

"Младост" отново се вдигна на протест срещу строежите

Поредна градинка в столичния район се оказа реституирана

За пореден път жители на "Младост" излязоха на протест, за да защитят зелените площи в квартала си. 

В понеделник с плакат "Дигайте си колците и изчезвайте" живущи в "Младост" 1 призоваха собственици на терен зад блок 3 да премахнат ограничителите, поставени преди няколко дни. "Тук сме, за да защитим точно тези малки междублокови пространства и това е поредното доказателство, че "Младост" 1 конкретно е презастроен", заяви през Би Ти Ви възмутена гражданка.

От репортаж на Нова тв стана ясно, че става дума за наследствен имот на петима души, които са го придобили чрез реституция през 1997 г. Според подробния устройствен план обаче в него влиза и част от градинката зад блока. На 18 декември собствениците са внесли в районната община проект за строителство и очакват одобрение от кмета й. Според проекта в междублоковото пространство ще бъде построена двуетажна сграда и едно скосение, в която ще се помещават магазини. Инвеститорът от своя страна заяви, че строежът ще е на мястото на вече съществуващи постройки и градинката няма да бъде застроявана.

Кметът на район "Младост" Десислава Иванчева заяви пред Нова тв, че не се е запознала с историята на имота - как е придобит, и все още не е дала становище за строежа върху него, тъй като "в общината има прекалено много нередности и неща, които не са се извършвали в районната администрация и не можем да разгледаме. Едно по едно работим, за да може да станат нещата". Въпреки това Иванчева подкрепи протестиращите и заяви, че подробните устройствени планове, които датират от 2009 г. в квартала, трябва да бъдат преразгледани, тъй като тогава по-малко от 1% от хората са били запознати с тях. Тя призова председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков да инициира такова преразглеждане, защото, ако не бъдат преразгледани устройствените планове, това ще е само поредният протест. "Ние сме като тетрис - където има дупка, веднага излиза сграда", допълни тя, а в друг репортаж - на Би Ти Ви, съобщи, че строителство на блок се заформя и при обръщалото на автобус 76 в кв. "Младост" 4.

Според собствениците и районната администрация проблемът при трите блока би могъл да бъде разрешен чрез обезщетение на собствениците. Една от тях заяви, че "ако е парично, нека бъде подобаващо", а ако не е, имотът да бъде заменен с подобен. Иванчева пък от своя страна се ангажира да преговаря със Столичната община да го откупи или замени. От Столичната община обясниха пред "Сега", че за да предприемат каквато и да е стъпка по случая, Иванчева трябва първо да ги запознае с необходимите за целта документи.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

Докато се стигне до решение, жителите на квартала са категорични, че ще протестират, като следващият им протест е планиран за 16 февруари.

Невена Цветкова, СЕГА

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар