Понеделник, 21 Януари 2019
Понеделник, 21 Януари 2019

Проф. Пантев пред BIG5: Луковмарш е безпомощен поглед към историята на импотентното ни съвремие

Проф. Пантев пред BIG5: Луковмарш е безпомощен поглед към историята на импотентното ни съвремие

Събитието навява зловещи спомени за периода, в който страната ни е съюзник на Третия райх, което корозира имиджа ни в очите на света. 

Това, че не е имало фашистки режим в страната ни, не означава, че не е имало фашисти. Дори цар Борис III се е страхувал от идеологиите на ген. Христо Луков, заяви пред BIG5 историкът Андрей Пантев.

"Луковмарш е част от безпомощния ни поглед към миналото, с който някои хора се опитват да оправдаят съвременното ни състояние на импотенция. Ясно е, че този марш навява зловещите спомени, когато България е съюзник на Третия райх. Това до голяма степен корозира нашия имидж пред очите на света. Възстановяването на такива войнствени епизоди от нашата история може само да доведе до ново противопоставяне и до роднински и корпоративни противоречия". Това заяви пред BIG5 историкът проф. Андрей Пантев по повод поредната инициатива за Луковмарш на 17-и февруари в София.

"Аз лично не одобрявам подобна демонстрация, както и това, че с този марш се лепи етикет на нашата епоха. Идеята, че сме само добри или че сме само лоши спира и без това не толкова бляскавото ни развитие. Без да е бил на власт, ген. Луков е символ на хората, които са близки до идеите на Хитлер. Самият цар Борис III се е страхувал от идеите, които е проповядвал. Не одобрявам изкуственото напрежението, което някои хора се опитват да създават. Често пъти си мисля върху това, че нашето минало е жестоко деформирано до такава степен, че едва ли ще можем да видим истинското величие на българите, докато ни се представят изкуствени, декоративни и бутафорни възстановки, които ни поднасят. Това, че не сме имали фашистко управление, не означава, че не е имало фашисти. Ако ги е нямало в България, защо тогава ни бомбардират англичаните и американците, след което търсим компенсации за тази варварщина? До голяма степен се опитва да се въведе комунизмът в учебниците по история. Изтъкването само на жертвите по време на този период обаче не е равномерно и не е балансирано, както не е и вярно. Имало е жертви и преди 9-и септември 1944 г. Ако говорим за разбиването на българската интелигенция, тя беше разрушена още по време на Белия терор през 1925 г. Самият атентат в църквата „Св. Неделя“ не беше инициатива, а отговор на подобни диващини", каза още проф. Пантев.

Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар