Понеделник, 10 Декември 2018
Понеделник, 10 Декември 2018

Антична сграда и артефакти се разкриха при ремонт в Пловдив

Антична сграда и артефакти се разкриха при ремонт в Пловдив

Антични зидове и глинени съдове се появиха при мащабния ремонт на ул. „Отец Паисий" в Пловдив, съобщава БНТ. Археологическите находки се намират на самата улица до градинката зад Джумая джамия.

Екипът от археологическия музей в града извършва спасителни разкопки на мястото на древните руини. Обектът се разчиства и заснема от специалистите под ръководството на археолога Мая Мартинова. Засега е ясно че е открита сграда от късната античност вътре в укрепения град.

„Разкрихме едно помещение от тази сграда, което е фундирано направо върху скалата. Запазени са градежите..., много добре запазен прагов блок за вход към това помещение с дупките за залостване на вратата", коментира Мая Мартинова - археолог от РАМ-Пловдив.

Резултат с изображение за Антична сграда и артефакти

Тъй като тази част от античния град е била използвана и през следващите векове са открити и артефакти от османския период на Пловдив. Голям брой бронзови монети, които тепърва ще бъдат изследвани. След приключване на разкопките древните зидове ще останат на мястото, на което са открити.

„Тенденцията е максимално археологическите структури да остават на място, да бъдат засипвани, така че да бъдат съхранени за бъдещите поколения. Само там, където е необходимо се извършва демонтаж", допълва Мартинова.

Очаква се експертна комисия от Министерството на културата да издаде протокол и да приеме обекта, след което ще могат да продължат ремонтните дейности по улица „Отец Паисий".

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар