Сряда, 16 Януари 2019
Сряда, 16 Януари 2019

Цацаров започва проверка за собственика на 'Юлен' по сигнала на Зелените

Цацаров започва проверка за собственика на 'Юлен' по сигнала на Зелените

Върховната касационна прокуратура е започнала проверка на предоставена концесия в Национален парк "Пирин" по сигнал на "Зелените", съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Проверката е разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров след сигнал, в който е имало данни за престъпления против околната среда, както и престъпления по служба от представители на изпълнителната власт.

Сигналът е постъпил до главния прокурор на 26 февруари от партия "Зелените". В него са били изложени факти за допуснати множество нарушения на действащото законодателство при сключване и изпълнение на договор за отдаване на концесия на територия в Национален парк "Пирин". 

В сигнала е отправено искане за извършване на проверка за действителния собственик на концесионера "Юлен" АД, както и установяване на нарушения от страна на този концесионер, свързани основно с ползването на площи, значително надвишаващи размера на концесионната територия по договор и с наличието на обекти на трети лица там. 

В него се поставят и въпроси относно разрешения за ново строителство, издадени на концесионера, но попадащо извън зоната на територията по договор, както и относно свързаност между "Юлен" АД и федерация по ски, с оглед получаване и разходване от същата на средства от държавния бюджет, обясняват от прокуратурата.

Проверката ще бъде извършена в двумесечен срок.

Днес темата за "Пирин" и втория лифт бе коментирана от ресорния вицепремиер Валери Симеонов пред БНТ:

"Ето, сега, например, по поръчение на господин Борисов до няколко дни ще вкараме промяната на концесията в Министерския съвет, така че да се развърже възелът „Банско“ и там хората да не чакат по 3-4 часа заради някакви си еко рекетьори или еко терористи по-скоро. Фалшив протест след фалшив протест."

Източник: OFFNews

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар