Сряда, 22 Януари 2020

ndt banner2

Сряда, 22 Януари 2020
Внесоха 2000 подписа в НС за неизбежната самоотбрана

Внесоха 2000 подписа в НС за неизбежната самоотбрана

Три неправителствени организации внесоха в Народното събрание над 2000 подписа с искане за разширяване на обхвата на неизбежната самоотбрана.

Подписката е организирана от сдруженията „Велика България“ и „Мото клан Велика България“, както и от Съюза на българските частни детективи.

Исканията им обобщи заместник-председателят на ПГ "Обединени патриоти" Искрен Веселинов: 
"Те смятат, че в обхвата на неизбежната отбрана трябва да бъдат включени всички случаи на проникване в дома, освен това във вилни имоти, в стопански постройки, при нападения в моторни превозни средства". 

Тези предложения се доближават до отменените през 1997 година разпоредби от Конституционния съд. Въпреки това те ще бъдат внесени за обсъждане в работната група към Министерство на правосъдието. 

"Тази работна група трябва да излезе с проект на закон за разширяване на пределите на неизбежната отбрана за това всеки да се чувства в правото си да се защити, когато е застрашен живота му, честа му", каза още Искрен Веселинов, цитиран от БНР. 

Повод за този дебат стана случаят в Пловдив, при който лекар застреля криминално проявен, атакувал гаража му. Това предизвика бурна обществена реакция и серия от протести в защита на лекаря.

Преди ден премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите на правосъдието и вътрешните работи Цецка Цачева и Валентин Радев текстовете в Наказателния кодекс, касаещи неизбежната отбрана, да бъдат прецизирани. 

Главният прокурор и председателя на Върховния касационен съд обаче обявиха, че изменения не са необходими.

Цацаров: Промените за неизбежна отбрана да не са популистки

И според бившия зам.-градски прокурор на София Роман Василев няма нужда от разширяване на неизбежната отбрана.

"Не мога да се съглася институтът на неизбежната отбрана да бъде разширен до такава степен, каквато се предлага. Така всеки ще се сдобие с оръжие и ще го използва къде правомерно, къде неправомерно. Българското законодателство не бива да се пипа поради отделни случаи", подчерта Роман Василев. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner