Понеделник, 10 Декември 2018
Понеделник, 10 Декември 2018

“Инерком”: Ние сме чиста компания, която се занимава с чиста енергия

“Инерком”: Ние сме чиста компания, която се занимава с чиста енергия

"Инерком" е компания с десетгодишен опит в енергетиката и активи за 100 млн. лева. Чешката държава ни провери много внимателно.

 Абсурдно е да се мисли, че би продала бизнеса си на фирма фантом. Това заявяват в интервю за "Гласове" Милена Стоева, председател на Съвета на директорите на "Инерком България" ЕАД, и Веселин Захариев, финансов консултант по сделката с ЧЕЗ.

"Ние сме изключително чиста компания, която се занимава с чиста енергия. Имаме ясен бизнес, който е много лесно проследим. "Инерком" е група от дружества, които произвеждат слънчева енергия, реализират проекти за повишаване на енергийната ефективност, извършват строителство, включително и на енергийна инфраструктура. Това е иновативна и много динамична компания. Целта ни е да има голямо развитие", заявява Веселин Захариев, финансов консултант по сделката за закупуването на българските активи на ЧЕЗ.

Той обяснява, че екипът на компанията подходил много сериозно, за да спечели сред тежката конкуренция. Имало множество рундове, множество оферти, дълги преговори - както по отношение на договора и условията по него, по цената, така и по отношение на това, кой е купувачът. За ЧЕЗ били важни две неща според Захариев: - на първо място - на каква цена ще продаде активите си; - на второ място - на кого ще ги продаде.

„Те са най-голямата компания в Чехия, търгувана на борсата и със 70 процента държавно участие. Не могат да си позволят да продадат на който и да е. ЧЕЗ направи много дълги и сериозни проверки на кандидатите. Мислите ли, че щяхме да успеем, ако не бяхме издържали този тест?", казва Захариев. По думите му за ЧЕЗ имало редица стратегически съображения, които очевидно са били важни за сключването на сделката, а "Инерком", като опитен екип, добре се подготвил. "Написахме си домашното. Убедихме ги, че сме партньор, с който могат да работят, убедихме ги, че имаме финансиране, което ще помогне за затварянето на сделката, дадохме цена, която беше приемлива както за тях, така и за нас. Преговорите се водили в Прага по чешкото право и продължили повече от година. Договорът бил подписан по английското право, обяснява Милена Стоева.

На въпроса дали новосъздадена компания с 50 хил. лева капитал, каквато е "Инерком", може да управлява толкова голям бизнес, от Инерком отговарят, че "повечето акционерни дружества в България се регистрират с капитал от 50 хил. лева. Това е изискването по Търговския закон. Това не означава, че ние с 50 хил. лева купуваме този бизнес. Освен това ЧЕЗ не струва 2,2 милиарда, колкото са приходите на всички дружества, а цената очевидно е много по-ниска. Истината е по средата. "Инерком" не е малка компания за България. Говорим за дружества, които имат активи за 100 млн. лева. За нашата страна това е съвсем прилична по големина компания", смята Захариев.

„Годишният ни оборот е около 50 милиона лева и по предварителни данни за отчета за 2017 г.печалбата ни ще е около 10 млн. лева", пояснява Милена Стоева.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар