Понеделник, 25 Март 2019
Понеделник, 25 Март 2019
Горан Благоев: Възмутително е да не знаем какво е отговорил президента Радев на патриарх Кирил

Горан Благоев: Възмутително е да не знаем какво е отговорил президента Радев на патриарх Кирил

Според Светлана Шаренкова единодушно Светият синод дава много висока оценка за посещението. А зад думите на патриарха се крият огорчение и разочарование. „Когато вършиш добро не е християнско да кажеш „Благодарен бъди“.

Визитата на руския патриарх, която разбуни духовете в обществото, отново стана повод за прехвърчане на искри. Думите на духовника предизвикаха остри спорове по темата, а реакцията на държавния глава Румен Радев събуди много въпроси.

В студиото на „Още от деня“ по БНТ по темата спориха Светлана Шаренкова и журналистът Горан Благоев.

„Правилно постъпиха и правителството, и вътрешното министерство“, посочи г-жа Шаренкова. Според организатора на тържествените чествания идването на патриарх Кирил беше историческо посещение в България. „Още с кацането си каза много важни думи:„Ако я нямаше българската православна църква, нямаше да я има и руската“, коментира тя. По думите й изказването на духовника е израз на натрупване през годините. А нашият президент води много умерена политика - точно каквато отива на България. 

Събеседникът й в студиото журналистът Горан Благоев обаче посочи, че е възмутително да не знаем какво българският президент е отговорил. „Защо точно това от цялото експозе на руския патриарх е качено на сайта“, опита водещият.

Според Светлана Шаренкова единодушно Светият синод дава много висока оценка за посещението. А зад думите на патриарха се крият огорчение и разочарование. „Когато вършиш добро не е християнско да кажеш „Благодарен бъди“. Предполага се, че твоето посещение е църковно и не трябва да се намесва политиката“, отговори журналистът. Според него чрез създадената ситуация паралелно се показа много точно как ни третират от чужбина.

„Българският държавен глава не говореше за държави, а за народи. А руският патриарх си позволи да изопачи думите му и заговори за страни. Руският патриарх говореше не само на българите, но и на Русия“, посочи Горан Благоев. Според Шаренкова не трябва да има нито русофили, нито русофоби, а трябва да има българофили. „Време е да се замислим как да си подредим къщичката и как да честваме националния празник“, допълни Благоев.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар