Понеделник, 23 Септември 2019
Понеделник, 23 Септември 2019
Комисията за енергийно и водно регулиране обеща да няма поскъпване на парното и топлата вода от април

Комисията за енергийно и водно регулиране обеща да няма поскъпване на парното и топлата вода от април

Комисията е готова да предостави резултатите от проверките на електроразпределителните дружества, в това число и на ЧЕЗ- България

Парното и топлата вода няма да поскъпват от април, обеща председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

"Повишение на цената на природния газ под 5 процента не дава никакво нормативно основание Комисията за енергийно и водно регулиране да променя цената както на топлинната енергия, така и на високоефективната енергия, произвеждана по комбиниран начин", заяви той.

Освен това Комисията за енергийно и водно регулиране е готова да предостави резултатите от проверките на електроразпределителните дружества, в това число и на ЧЕЗ- България, съобщи Иванов, след като в парламента беше създадена временно анкетна комисия за проучване на фактите около приватизацията и предвидената продажба на ЧЕЗ- България.

Дружествата са проверени и миналата година, преди регулаторът да определи цените, посочи той пред БНР.

"Проверихме в каква степен през първите две години на регулаторния период трите разпределителни дружества изпълняват своята инвестиционна програма. Оказа се, че изпълнението е между 65 и 70 процента, поради което ние намалихме исканията на тези разпределителни дружества за следващата, трета година от регулаторния период. По тази причина реално нямаше увеличение нито на цената за достъп, нито на цената за пренос от тези дружества", заяви председателят на КЕВР.

Преди дни той коментира и опасенията, че цената на тока може да се вдигне заради продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ.

„Сделката по никакъв начин няма да е причина за поскъпване. Сключването на такава сделка, независимо кой е купувачът, по никакъв начин не влия върху цената на електроенергията. Тя се определя по ясна методика. В случая няма никакъв ценообразуващ елемент, свързан с прехвърляне на акции”, подчерта Иванов.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар