Понеделник, 10 Декември 2018
Понеделник, 10 Декември 2018

Съдът закри фондация, давала пари на Местан

Съдът закри фондация, давала пари на Местан

НПО раздаде пакети с храни за по 30 лева по изборите

Пловдивският окръжен съд уважи искането на главния прокурор Сотир Цацаров и прекрати Сдружение с нестопанска цел "Асоциация Бату платформ".

Фондацията се прочу около парламентарните избори за 44-ото Народно събрание, защото раздаде хранителни продукти – захар, брашно, ориз, макарони и др., отделни пакети на обща стойност от по 30 лева, с активното съдействие на членове и симпатизанти на политическата партия ДОСТ.

Пакетите бяха раздавани безвъзмездно на български граждани с мюсюлманско вероизповедание, за да бъдат мотивирани да гласуват за политическа партия ДОСТ на изборите за 44-то Народно събрание.

На 20 октомври миналата година Цацаров поиска да се прекрати дейността на "Асоциация Бату платформ", защото чрез нея незаконно е осигурено финансиране на предизборната кампания на ДОСТ, заради извършване на дейност, която противоречи на Конституцията, на законите и на добрите нрави, информираха от прокуратурата.

Според главния прокурор дейността на Сдружение "Асоциация Бату платформ" противоречи на Изборния кодекс, защото чрез нея е осигурено финансиране на предизборната кампания на политическа партия ДОСТ с анонимно дарени средства в размер на 100 000 евро с неустановен произход.

Отделно получаването на пари от анонимен източник от чужда държава и разходването им с цел агитация и склоняване на български граждани да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия е нарушение и на нашата Конституция.

Източник: dnes.bg

Оставете коментар