Четвъртък, 13 Декември 2018
Четвъртък, 13 Декември 2018

Окончателно! Среща във Варна ще има

Окончателно! Среща във Варна ще има

Аз съм си поставил една единствена цел - продължаване на споразумението с Турция за мигрантите", каза Борисов

Отпадат всякакви съмнения относно провеждането на срещата във Варна на 26 март, понеделник, между лидерите на ЕС и президента на Турция Ердоган.

"Подготовката за срещата върви с пълна сила, сега Туск ми каза кога ще кацне, за да посрещна"Това обяви от Брюксел премиерът Борисов в навечерието на заседанието на Европейския съвет. 

От Анкара пък Ердоган пристига заедно с четирима министри и голяма делегация.

"Пратих съобщение до Ердоган във връзка с двамата гръцки граничари", съобщи още Борисов. На 1 март двамата войници - Ангелос Митретодис и Димитрис Кукладзис, патрулиращи край границата с Турция, не са забелязали как са преминали границата заради лошите метеорологични условия и са били задържани от турски военни. Граничарите са заподозрени в шпионска дейност.

"Аз съм си поставил една единствена цел - продължаване на споразумението с Турция за мигрантите", каза Борисов след среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Брюксел.

Борисов припомни, че само преди няколко месеца в Харманли и Овча купел бяха бунтовете, палежи, бой, знамена, националисти. Това може да се възобнови и в хиляди пъти по-големи размери, предупреди това и посочи: "Тази алтернатива не ми харесва и затова с Туск и Юнкер ще направим всичко възможно да не се стига до там".

Борисов съобщи, че няма промяна и на срещата 16-17 май в София, в чийто фокус ще е проблемът Русия-Великобритания.

"Има факт, който е много опасен и който изисква цялата разузнаваческа и контраразузнаваческата гилдия в целия свят да се заеме. Фактът е, че има терористичен акт, хора в предсмъртно състояние, и то с нервнопаралитичен газ, забранен отдавна с конвенции. Който го е направил - дали е Русия, дали е терористична организация, но на всяка цена извършителите и преди всичко поръчителите да бъдат разкрити", каза Борисов пред българските медии, коментирайки скандала с отравянето на руския шпионин Скрипал.

Като се позова на своя опит в стотици разследвания като главен секретар на МВР, Борисов каза, че "обикновено в такива случаи не е това, което изглежда на пръв поглед", а запитан дали Русия стои зад нападението на Скрипал, отговори, че е мнителен човек и ще коментира, когато поръчителят стане известен.

По думите му версията, че така руският президент Владимир Путин е целял да осигури избирането си за нов мандат, е несъстоятелна. "Не знам някой да се е съмнявал, че Путин ще спечели. Особено пък ако е можел да повлияе на изборите в САЩ, би било детска игра да повлияе на своите", каза премиерът.

И продължи: "Да давам акъл на Великобритания и на Русия в тази сфера - на ФСБ, на МИ5 и МИ6, би било нескромно, за мен е важно да се разкрият поръчителите."

Той предупреди за голямата опасност пред човечеството подобни бойни отровни вещества да се използват и на други обществени места. "Щом могат в ресторант във Великобритания, могат да го пуснат и в Брюксел. Ние всички живеем в страх и несигурност (...) Който го е направил, трябва да си понесе цялата суровост и строгост на закона", каза Борисов.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар