Четвъртък, 17 Октомври 2019
Четвъртък, 17 Октомври 2019
Корнелия Нинова: Искаме стенограма от разговорите във Варна с Ердоган

Корнелия Нинова: Искаме стенограма от разговорите във Варна с Ердоган

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в Пазарджик след изнесеното заседание на Изпълнителното бюро на партията във връзка със срещата във Варна ЕС - Турция, предаде Агенция „Фокус".

Нинова посочи, че няма конкретен резултат и напредък по нито един от спорните въпроси след проведената среща.

„Нито по спора с Гърция, нито по отношение конкретно решение за присъединяването на Турция към ЕС, нито по въпроса за облекчаването на визите за турски граждани за ЕС. По нищо не се отбеляза съществен напредък. В тази връзка продължаваме да поставяме въпросите за българския национален интерес. Позицията - България е домакин на среща между две страни - Европа и Турция, ние не я приемаме, защото България е Европа, ние сме в ЕС", подчерта Нинова.

Лидерът на БСП заяви, че премиерът Борисов "не може да ни поставя в трета независима позиция, която просто наблюдава процеса". Нинова посочи, че след като е поставен въпросът за изказването на Ердоган, че душевните граници на Турция се простират до Кърджали, не се разбира какъв е отговорът.

"Има ли категоричен отговор и поставено ли е категорично това изявление и редица други като неприемливо, провокативно и като провокация към националния суверенитет и националния интерес на България", каза Нинова.

Според нея, за да стане публично всичко, което се е говорило и за да го разбере българският народ, БСП иска стенограма от тези разговори с ясни и категорични позиции.

По отношение на въпроса с тракийските бежанци, Нинова посочи, че това не е въпрос на двустранни отношения. Тя припомни, че ЕП приема резолюция, в която се казва, че Европа се ангажира този въпрос да бъде поставен двустранно между България и Турция.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар