Понеделник, 20 Май 2019
Понеделник, 20 Май 2019
Сделката за Пловдивския панаир се подхваща от новия антикорупционен орган

Сделката за Пловдивския панаир се подхваща от новия антикорупционен орган

Институцията ръководена от Пламен Георгиев, ще разследва как имотът се оказа в ръцете на бизнесмена Георги Гергов

Новият антикорупционен орган подхваща сделката за Пловдивския панаир, съобщи пред депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски.

Парламентарната комисия за борба с корупцията е сезирала Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество за сагата с приватизацията на Панаира, който в крайна сметка се оказа в ръцете на бизнесмена Георги Гергов, който е и член на Националния съвет на БСП.

Гърневски припомни, че сигналът в парламентарната Комисия за борба с корупция е постъпил през 2016 г., когато е било решено новият Антикорупционен орган да се заеме с разследването продажбата на Пловдивския панаир.

 

Кой продаде Международен панаир-Пловдив

Сайтът „Агропловдив“ описва подробно сагата с продажбата по времето на правителството на Сергей Станишев.

„С решение №773 от 10 ноември 2006 г. правителството на Сергей Станишев приема Стратегия за преструктуриране на панаира и дава ход на процедурата чрез увеличаване на капитала. На 4 декември 2006 г. Гергов внася искане към Пловдивски окръжен съд с председател Сотир Цацаров за назначаване на три вещи лица по негов избор (Гиздаков, Хаджиев, Ранделов) за оценяване на неговите имоти (хотел „Санкт Петербург“, ресторант „Пълдин“ и други) като апорт в капитала на „Пълдин туринвест“ за участие в „Международен панаир – Пловдив“.

На 7 декември 2006 г. Пловдивският окръжен съд (ПОС) възлага на точно тези три вещи лица оценка на това имущество и им определя за това срок от 1 работен ден. Те, разбира се, се справят с уникално късия срок и в рамките на деня оценяват имотите на стойност 67 765 100 лева. Само преди няколко години тези имоти са закупени от държавата за няколко милиона лева.

Гергов е толкова сигурен в тяхната експедитивност, че още същия ден – петък, внася дължимите такси за извършената експертиза, които се плащат след свършена работа, приета от съда. Занижената оценка на активите на панаира (около 3 - 4 пъти) и завишената оценка на апорта (поне 10 пъти) довежда до придобиване на половината панаир без да се даде и един лев. С тази схема тази сделка се нарежда в топ 5 на най-скандалните приватизационни сделки на прехода.

На 11 декември 2006 г. ПОС приема оценката на вещите лица без забележки. Уникалното тук е, че протоколите на вещите лица са внесени на същата дата, в която съдът е свикал заседание. Това означава, че съдът е знаел, че вещите лица ще си свършат работата за един работен ден предварително.

В същия ден заседава и Съвета на директорите на хотел „Санкт Петербург“АД, в който участват съпругата на Гергов – Величка Гергова и сестрата на Гергов – Христина Колева. Без да знаят решението на ПОС, който заседава по-късно, те приемат неговото решение и дават съгласие за апортиране на хотела в дружеството „Пълдин туринвест“АД. На следващия ден (12.12.2006 г. – 50-ия рожден ден на Гергов), заседава и Съвета на директорите на „Пълдин туринвест“АД, който също потвърждава апорта.

Същата седмица заседава и съвета на директорите на „Международен панаир Пловдив“ с председател Корнелия Нинова (зам.-министър), в който се взимат три важни решения: Изменя се уставът на дружеството, като всички решения, изискващи квалифицирано мнозинство от 2/3 се заменят с обикновено мнозинство от 1/2; увеличава се капитала на дружеството на 126 150 000 лв., въпреки че има три оценки на активите на панаира, от които най-голямата е над 400 000 000 лв.; приема се апорт от 64 810 400 лв., които са точно 49% от новия капитал.

На 18 декември 2006 г. министър Румен Овчаров светкавично разглежда всички обстоятелства и взема Решение РД-21-325/18.12.2006 г. като принципал и собственик на капитала и приема увеличението на капитала с апорта на частната фирма. На следващия ден изпълнителният директор на панаира Йордан Радев (по същото време съпругата му Нина Радева е зам.-министър на Овчаров) внася искане в ПОС за пререгистрация при новите обстоятелства. ПОС реагира светкавично и на 21.12.2006 г. узаконява сделката с Решение 8263/21.12.2006 г.

На 8 януари 2007 г. Съветът на директорите на Панаира избира за изпълнителен директор „ЦУМ“АД-София с представител Георги Тодоров Гергов. Чудесен подарък на на фамилията Гергови, сътворен от държавата и съда в рамките на две седмици!

Оценката на Международния панаир, преди сделката с него, е наистина 126 150 000 лева, а непаричната вноска на Пълдин туринвест е изчислена на 64 810 400 лева. Те обаче не са в съотношение 51 към 49%, а 66.03% за държавата и 33.94% за Пълдин туринвест. Прави се преизчисление, според което държавата притежава 28 463 162 акции, а общинско-частното дружество държи 14 623 671 акции.

Решението на правителството, начело със Сергей Станишев, взето на 10 ноември 2006 г., обаче дава възможност на Пълдин туринвест в срок до 30 юни 2007 г. да придобие до 48% от панаира като направи апорти или внесе необходимите пари. Любопитното в това решение на МС е, че в него се казва, че делът на държавата в Международен панаир - Пловдив не може да бъде намаляван под 51%. А това не беше спазено, тъй като към този момент „Пълдин туринвест“, притежава над 50% и е мажоритарен собственик.

Трите вещи лица, които толкова бързо правят оценките на имотите, с които Пълдин туринвест става съдружник в панаира, са били ангажирани с тази задача още през май от кмета Иван Чомаков. По това време се е създавало общинско-частното дружество и е трябвало да се знае общината с колко имота и на каква стойност участват в него. Същото се отнася и за участието на имотите на Георги Гергов, които са апортирани в „Пълдин туринвест“.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар