Събота, 19 Януари 2019
Събота, 19 Януари 2019

Съдят повторно бивш зам.-кмет на Плевен за подкупи

Съдят повторно бивш зам.-кмет на Плевен за подкупи

Спецпрокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу зам.-кмет на Плевен за искани и получавани подкупи в размер на общо 40 530 лева.

През периода ноември 2011 г. - април 2014 г., в условията на продължавано престъпление и като длъжностно лице с отговорно служебно положение, Алексей Зелов искал и получавал пари от управител на фирма. С дружеството общината имала договор за поддръжка и ремонт на общественото осветление на Плевен, подписан през януари 2011 г., съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. 

Исканите пари били определяни като процент (10% или 15% ) от сумите, посочените във фактурите на фирмата-изпълнител за извършените дейности, които тя представяла в общината. Заместник-кметът разпореждал пускането на платежни нареждания за превеждане на въпросните суми на дружеството само, ако получел на ръка искания процент от съответната сума. 

В общо 16 случая обвиненият получавал средно по 4000-6000 лева, за да разпореди всяко плащане към фирмата. 

На 22 април 2014 г. Зелов беше задържан от служители на ДАНС в кабинета си веднага, след като получил от управителя на "Пауер Инженеринг" ООД поредния плик с 4000 лева подкуп – 40 белязани банкноти с номинал 100 лева. 

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи дата за разпоредително заседание по наказателното дело. 

То вече претърпя доста обрати. На първа инстанция през 2015 г. Плевенският окръжен съд оправда Алексей Зелов. По-късно Апелативният съд във Велико Търново го осъди на 3 години и 6 месеца затвор и 8000 лева глоба. 

Делото стигна и до Върховния касационен съд, който обаче отмени присъдата и върна процеса за ново разглеждане от друг съдебен състав. Той обаче констатира, че при досъдебното производство е допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия. И върна делото на прокуратурата. Така, след последните промени в НПК, с които делата за корупция във властта, се поемат от Спецпрокуратурата, то беше прехвърлено на нея. 

Свързани статии (по етикет)

  • Арестуваха мъжа, стрелял по библиотеката в Плевен

    Плевенските полицаи задържаха мъжа, открил стрелба с пистолет по сградата на библиотека "Христо Смирненски" в областния град, съобщиха от МВР.

  • Съдят Apple за измама

    В исковата молба, която ще бъде разгледана от съда в Северна Каролина, се твърди, че Apple лъжат за реалните размери на дисплеите на своите телефони, като включват в тях и елементи като прореза и ъглите, предава CNET, цитиран от Mobile Bulgaria.

  • Откриха съкровище от турско време в Плевенския затвор

    На територията на Затвора в Плевен при обработка на земеделска земя за есенниците, е намерена археологическа находка - глинено гърне, пълно с монети от периода преди 1877 година, съобщи директорът на затвора Иван Петков.

Оставете коментар