Четвъртък, 13 Декември 2018
Четвъртък, 13 Декември 2018

Колко ще получат първите пенсионери с втора пенсия?

Колко ще получат първите пенсионери с втора пенсия?

Около 70% българите, имащи право на втора пенсия, ще получат не повече от 50 лева от втория стълб на пенсионната система. Повечето – даже едва около 30 лева.

Това стана ясно от публикуваната за обществено обсъждане от Социалното министерство концепция за изплащането на втората пенсия. 

„Тези данни се отнасят само за хората, родени между 60-а и 65-а година. Това са първите хора, които ще получат право да се пенсионират от втория стълб. Твърдението, че половината от пенсионерите ще получават 30 лева е невярно, защото хората в универсалните фондове са 3,7 милиона души. 
Тези, родени между 60-а и 65-а година в универсалните фондове, са само 279 000. В концепцията е записано, че тези 30-50 лева се отнасят за половината от тях, тоест за 140 000. Говорим за 4% от клиентите на универсалните пенсионни фондове, а не за всички тях”, обясни пред Нова телевизия Даниела Петкова от Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. 

„По данни на НОИ броят на осигурените лица у нас е 2,8 милиона души. Губи се 1 милион. Това са хора, които между 2002 г., когато започнаха вноските във втория стълб, до днес вероятно са емигрирали или по други причини са излезли от трудовия пазар”, поясни още тя. 

Според Петкова тези пари зависят и от размера на вноската в капиталовата система. Записано е, че сумата между 30 и 50 лева се отнася за хора, които са се осигурявали на доходи между 200 и 600 лева”, уточни тя. 

Според бившия финансов министър Христина Вучева има смисъл да се поддържа такава вноска. 

„Трудещите плащат на тези, които вече не работят – това е основният принцип на НОИ и в целия свят. Другият принцип е капиталовият. Принципът за допълнителната пенсия зависи много от това дали ще се намери пазар, на който, влагайки тези пари, те да нарастват. В последно време се убедихме, че това не става”, коментира Вучева. 

Тя допълни, че в много страни вторият стълб не се оказа сполучливо решение и те не го прилагат. 

Свързани статии (по етикет)

  • Минималната пенсия ще е 219,43 лв. от 1 юли догодина

    Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще е 219,43 лв. от 1 юли 2019 г. Това решиха депутатите с приемане на текстове от Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2019 г. От 1 януари до 30 юни 2019 г. минималната пенсия ще остане 207,60 лв.

  • Църквата ще получава по 43 млн. лв. на година

    Държавни пари ще получават и другите регистрирани вероизповедания, като бахаи, дъновисти и кришнаити, които общо наброяват 11 444 души.

  • Нено Димов ще иска повече пари от "Юлен" за ски зоната над Банско

    МОСВ ще предложи на Министерския съвет да упълномощи министъра на околната среда и водите Нено Димов да преговаря с дружеството, концесионер на ски зона Банско - "Юлен" за увеличаване на концесионното възнаграждение и въвеждане в договора на други задължения за концесионера. 

Оставете коментар