Събота, 21 Септември 2019
Събота, 21 Септември 2019
Не тръгна делото за ваксините срещу бившия здравен министър Петър Москов

Не тръгна делото за ваксините срещу бившия здравен министър Петър Москов

Причина за това стана липсата на достатъчно време за подготовка по делото от страна на защитата

Не тръгна делото за ваксините срещу бившия здравен министър Петър Москов. Следващото заседание е насрочено за 18 юни от 10:00 часа. Причина за това стана липсата на достатъчно време за подготовка по делото от страна на защитата. Обемът на материалите по делото е 150 тома и адвокатите не са успели да се запознаят с тях в дадените срокове.

Петър Москов е обвинен за това, че през 2015 г., в качеството си министър на здравеопазването не е изпълнил служебните си задължения, като е приел дарение от турското Министерство на здравеопазването 100 000 дози ваксина за деца „Пентаксим - 0.5 мл.“ и 100 000 дози ваксина за „Хепатит Б“ – „Еувакс Б“, които не са разрешени за употреба на територията на България. От действията на Москов са настъпили вредни последици за Министерството на здравеопазването от имуществен характер в размер на 325 233,87 лв., и неимуществени вреди, изразяващи се в създаване на недоверие в авторитета на здравното министерство за осъществяване на ефективен контрол относно упражняваната лекарствена политика и недоверие у гражданите за дейността по ваксиниране на деца.

Според магистратите е налице пречка за даване на ход на делото, тъй като не са редовно призовани двете ощетени юридически лица. Това са Министерство на здравеопазването, което е самостоятелно юридическо лице и търговско дружество, което е самостоятелен правен субект.

Петър Москов се яви лично в съдебната зала на Специализирания съд. Защитата обясни, че пречка за даване на ход на делото е незаконно, заради участието на прокурор Емил Петров в самото заседание, който е бил командирован от главния прокурор. В началото на заседанието днес отстраниха от зала Валя Ахчиева като свидетел по искане на единия от адвокатите на Москов.

Според държавното обвинение времето за започване с материалите по делото е било достатъчно, тъй като е имало срок от 20 работни дни.

Пред журналисти Москов обясни, че не съжалява за случилото се и истината ще е в обществен от здравен интерес.

Припомняме, че през март тази година Софийската градска прокуратура внесе в спецсъда обвинителния акт срещу бившия министър на здравеопазването и заместника му във връзка с ваксините „Пентаксим“, „Еувакс Б“ и „Тетадиф”.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар