Четвъртък, 15 Ноември 2018
Четвъртък, 15 Ноември 2018

Бъдещето ни е в еврозоната, но при силна политика вътре в страната

Бъдещето ни е в еврозоната, но при силна политика вътре в страната

Имаме амбицията да подадем молба за членство, покрили сме строгите финансови изисквания за дефицит, за инфлация, за устойчивост на валутата

„Нашето бъдеще със сигурност е в еврозоната. Иначе самият ЕС в дългосрочен план губи смисъл. Всички държави от ЕС трябва да бъдат в еврозоната. Въпросът е кога и с каква степен на готовност ще влезем там. Усилията трябва да отиват не толкова за борба навън и за политическо лобиране, а за силна политическа и социална политика тук."

Това заяви президентът Румен Радев в отговор на въпрос за бъдещето членство в еврозоната и трябва ли българските граждани да се притесняват от тази стъпка. Това стана след лекцията му пред студенти от УНСС на тема „Социално- икономическо развитие на България – предизвикателства и перспективи“.

По думите на държавния глава България и сега е готова за европейския валутен механизъм. "Вече 20 години страната ни е във валутен борд. Някои от вас са родени след началото на този период“, обърна се Радев към студентите.

„Имаме амбицията да подадем молба за членство, покрили сме строгите финансови изисквания за дефицит, за инфлация, за устойчивост на валутата. Решението не е политическо, не е на Европейската комисия, а на Европейската центрана банка. Но винаги има и политически нюанс“, каза президентът и припомни думи на еврокомисаря Валтер Домбровски и на немската канцлерка Ангела Меркел, че основният ни критерий трябва да бъде повишаване на доходите.

„Индексът на реална конвергенция е изключително нисък и това смущава нашите партньори. Усилията трябва да отиват не толкова за борба навън и за политическо лобиране, а за силна политическа и социална политика тук, така че да достигнем този индекс на конвергенция“, заяви държавният глава.

Той подчерта също, че „ние трябва да си направим ясен план кога какво ще постигаме. Без тях само да пледираме за членство, ще бъде леко рисковано.“

Студентите от УНСС питаха държавния глава и за бъдещето на кохезионната политика.

„Най-фундаменталните принципи за ЕС са единство и солидарност. Кохезионната политика е висше проявление на солидарността. Тя определено има бъдеще, но то зависи от нас. Колко агресивно и аргументирано ние като държава бенефициент ще работим така, че да продължава кохезията. Трябва да има много добър баланс между инфраструктура и човешки капитал. Инвестицията в човешкия капитал е жизнено важно за България“.

Президентът отново се обърна към кандидат-висшистите в аудиторията: „Вие, като хора, които се занимавате с икономика, трябва да отчитате и рисковете за бъдещето. Трябва да имаме и вариант Б – как ще изглежда България и българската икономика, когато може и да няма кохезионна политика? Какво преструктураните трябва да направим? Не отслабиха ги европийските фондове нашата инициатива и предприемачество, и нашата агресивност за привличане на ресурс.

Ще трябва да сме готови да преминем от грантове към кредити. А това означава да си много отговорен за това, което правиш, и да работиш много здраво, за да можеш да си връщаш кредитите“, заключи държавният глава.

Припомняме, че в лекцията си пред студентити от УНСС президентът сложи акцент върху връзката между успешната политика и успешната икономика: „Никоя икономика не може да се развива успешно, ако държавата, в лицето на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, не създаде необходимите благоприятни условия. Както и никое държавно управление не може да успее, ако няма зад гърба си работеща, устойчива икономика. Една политика може да бъде представена за успешна чрез ПР-блъфове, да речем. Но това не може да трае дълго, тъй като тя трябва да донесе реални ползи. А реалните ползи винаги се измерват с висок жизнен стандарт и качество на живот“.

Той сравни България със строителна площадка, където нещо се строи, но не знаем точно какво, защото е тъмно. „Някакви хора носят строителен материал и се връщат за нов. В това време други хора го крадат, защото е тъмно. Някакви хора ръководят строежа, размахват карти, чертежи, но други хора съвсем от тъмното всъщност управляват тях“, посочи Радев и призова: „Крайно време е да включим прожекторите.“

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар