Четвъртък, 23 Май 2019
Четвъртък, 23 Май 2019
Заседанието на КСНС приключи, България не е застрашена от войната в Сирия

Заседанието на КСНС приключи, България не е застрашена от войната в Сирия

Към днешна дата ситуацията в страната е максимално спокойна, не сме застрашени от терористични или други акции, каза Веселин Марешки

„Според данните, които имаме, не очакваме, че България може да бъде пряко застрашена от случващото се в Сирия“. Това каза лидерът на „Воля“ Веселин Марешки по повод Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), свикан от президента Румен Радев. В отговор на въпрос докладвани ли са преки заплахи за националната ни сигурност той коментира: „Не. Мисля, че към днешна дата в България ситуацията е максимално спокойна и страната не е застрашена от терористични или други акции, свързани с конфликти по света“.

Попитан обсъждана ли е на заседанието сделката за ЧЕЗ Веселин Марешки посочи: „Не, обсъждана беше ситуацията в Сирия и другите критични точки като Украйна и т.н.,и модернизацията на армията“.

Заседанието на КСНС приключи, в момента се правят редакции на текста. Има консенсус, уточняват се последни текстове", каза той. И допълни: "Един от основните въпроси беше модернизацията на армията. Мисля, че има консенсус. Относно това дали трябва да бъде модернизирана има някакви разногласия относно темповете и сроковете“. „Разногласията не са големи. За следващите 3 години беше показано какъв е планът и с колко не се доизпълнява. Разликата за следващата година беше 100 млн., не мисля, че това е голям проблем и ще наруши програмата за модернизирането на армията“, каза още лидерът на „Воля“.

Темата на Консултативния съвет за национална сигурност е „Актуалните рискове и заплахи за сигурността у нас и състоянието на въоръжените сили”. Поводът е усложнената обстановка в Сирия и на Балканите.

Преди ден президентът Румен Радев обяви, че на заседанието очаква да стане ясно какви са мерките, предприемани от България относно рисковете и заплахите за националната сигурност при все по-влошаващата се международна ситуация.

По думите му колективната система за сигурност и колективната отбрана не трябва да неглижират изграждането на наш собствен отбранителен капацитет.

КСНС заседава по същата тема преди около година, когато бяха набелязани конкретни мерки със срокове, свързани с модернизацията на армията и подобряване на материалното благосъстояние на военнослужещите. До този момент голяма част от тези мерки не са изпълнени, заради което президентът Радев иска да разбере какво да се направи, за да станат факт тези решения.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар